Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživači sa Sveučilišta Berkeley otkrili su način kako vodi promijene svojstva tako da poprimi izrazite antibakterijske karakteristike i ostane dezinfekcijski aktivna i do tjedan dana.


To je znanstvenicima s Berkeleya to je pošlo za rukom nakon što su samo 20 minuta izložili vodu utjecaju plazme koju su stvorili. Na taj način oni su 'aktivirali' vodu te su u nju stavljali bakteriju E.coli.

Vezani članci Slika nije dostupna Jeli zaraženo meso: Opasna bakterija odnijela 12 života Slika nije dostupna Nekoliko plaža na Kvarneru zagađeno fekalijama

Bakterije su držali u 'aktiviranoj' vodi u intervalima od 15 minuta do tri sata te su mjerili njihov broj u usporedbi s uzorcima koje su stavili u normalnu vodu. Aktivna voda pokazala je impresivne antibakterijske rezultate kod mjerenja od tri sata.

Plazma koju su znanstvenici napravili, slična je onoj koju možemo naći u neonskom osvjetljenju, fluorescentnim cijevima i plazma televizorima.

'Znamo da se spojevi poput vodikovog peroksida, nitrata i nitrita stvaraju prilikom utjecaja plazme na vodu, a znamo i da su ti spojevi antibakterijski, posebice u kiselim uvjetima koje stvara izlaganje vode plazmi', pojasnio je profesor David Graves, autor studije.

Dodao je kako je jedan od najvećih problema vezanih za medicinske objekte u zemljama s ograničenim resursima - kontrola infekcija. U tim zemljama infekcije su i do pet puta raširenije od razvijenih zemalja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju