Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljivo otkriće

Znanstvenici 'aktivirali' vodu plazmom i pobili bakterije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživači sa Sveučilišta Berkeley otkrili su način kako vodi promijene svojstva tako da poprimi izrazite antibakterijske karakteristike i ostane dezinfekcijski aktivna i do tjedan dana.

To je znanstvenicima s Berkeleya to je pošlo za rukom nakon što su samo 20 minuta izložili vodu utjecaju plazme koju su stvorili. Na taj način oni su 'aktivirali' vodu te su u nju stavljali bakteriju E.coli.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobio nekrotični fascitis Tuži bolnicu za gubitak penisa: Nakon rutinske operacije zaražen bakterijom koja jede meso! Slika nije dostupna Listeria u Danskoj Jeli zaraženo meso: Opasna bakterija odnijela 12 života

Bakterije su držali u 'aktiviranoj' vodi u intervalima od 15 minuta do tri sata te su mjerili njihov broj u usporedbi s uzorcima koje su stavili u normalnu vodu. Aktivna voda pokazala je impresivne antibakterijske rezultate kod mjerenja od tri sata.

Plazma koju su znanstvenici napravili, slična je onoj koju možemo naći u neonskom osvjetljenju, fluorescentnim cijevima i plazma televizorima.

'Znamo da se spojevi poput vodikovog peroksida, nitrata i nitrita stvaraju prilikom utjecaja plazme na vodu, a znamo i da su ti spojevi antibakterijski, posebice u kiselim uvjetima koje stvara izlaganje vode plazmi', pojasnio je profesor David Graves, autor studije.

Dodao je kako je jedan od najvećih problema vezanih za medicinske objekte u zemljama s ograničenim resursima - kontrola infekcija. U tim zemljama infekcije su i do pet puta raširenije od razvijenih zemalja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene