Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova otkrića

Znanstvena potvrda: Svemir je ravan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su razvili jednostavnu tekniku koja dokazuje kako je Svemir zapravo ravan.

Štoviše, metoda koja je zapravo nastavak ideje stare 30-ak godina potvrđuje da tri četvrtine Svemira čini 'tamna energija'. Autor istraživanja Christian Marinoni htio je metodom prikazati i svesti Svemir u oblik geometrijskog tijela koje se uči u osnovnoj školi.

Pročitajte i ovo Mladi i znanost - 2 14 područja Od loptice skočice do željeza u čokoladi: Djeca i mladi oduševljeni Festivalom znanosti Slika nije dostupna Ugroženo važno područje Neobične vrste u rijeci Neretvi zabrinule znanstvenike: Ova pojava nikako nije bezazlena

>> VIDEO: Pogled kroz prozor koji gleda na svijet

Iako se stoljećima smatralo kako je Zemlja ravna, znanstvenici sada ispitivaju nije li zapravo Svemir jedna velika ravna ploha. Naime, došli su do zaključka kako zakrivljenost Svemira utječe na to kako oni vide planete i zvijezde. Teleskop koji se nalazi na Zemlji ili blizu nje vidi nebesko tijelo drugačije od onog kako to tijelo zaista izgleda jer sama struktura prostora i vremena savija svjetlost koja isijava iz objekta. Upravo ovim fenomenom poslužili su se Marinoni i Adeline Buzzi sa Sveučilišta u Provansi.

Njih dvoje je uspjelo dokazati kako se velika većina Svemira sastoji od 'tamne tvari i mračne neergija' iz razloga što ne apsorbiraju, emitiraju ili reflektiraju svjetlo poput normalnih tvari što ih zapravo čini vidljivima. Upravo ta 'mračna energija', za koju se vjeruje da čini 73 posto cijelog Svemira'je izvor ekspanzije i stvaranja svega u Svemiru, a promatranjem Svemira znanstvenici su zaklučili da se ekspanzija Svemira ubrzava. '

Najveći problem s 'mračnom energijom' jest ta što ne može emitirati svjetlo pa je ne možemo izmjeriti nekim novim teleskopom. Sada nam je glavni silj saznati sve o toj misteriji', kazao je Marinoni za BBC.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene