Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Antropocen

Zemlja u novoj geološkoj eri?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog promjena koje je izazvao čovjek, dio svjetske znanstvene zajednice smatra da je Zemlja ušla u novu geološku eru.

Zbog zagađenja životne sredine, neočekivano velikog rasta stanovništva, urbanizacije, eksploatacije prirodnih resursa i potrošnje velikog djela fosilnih goriva, čovjek je napravio takve promjene na Zemlji da će se one osjećati tijekom više milijuna godina. Ovu teoriju je iznijela grupa znanstvenika, među kojima su klimatolog Will Steffen i atmosferski kemičar i dobitnik Nobelove nagrade za kemiju Paul Crutzen, u američkom časopisu Environmental Science & Technology.

Pročitajte i ovo Šetnja Osijekom nakon požara Situacija pod nadzorom FOTO Pogledajte kako se Osječani štite nakon golemog požara Slika nije dostupna Pitaju se znanstvenici Gdje je završila nafta iz Meksičkog zaljeva?

Oni tvrde da štete koje je uzrokovao čovjek dovest će do šestog masovnog uništenja u povijesti Zemlje. To će izazvati nestanak milijuna biljnih i životinjskih vrsta. Od početka industrijske ere u 19. stoljeću mnoge su životinjske vrste već nestale s planeta. Među njima su tigar s Balija, zlatna krastača, veliki pingvin i kineski delfin. Nova era je nazvana antropocen od starogrčke riječi 'anthropos' što znači ljudsko biće. Znanstvenici skupljaju dokaze kako bi naziv nove epohe bio služben i kako bi zamijenila holocen.

U obzir će se uzeti i sve promjene na planetu nastale zbog ljudske djelatnosti, njen utjecaj na bioraznolikost i posljedice zagađenja životne sredine te eksploatacije minerala. Svoja istraživanja će objaviti za tri godine na Međunarodnoj uniji geoloških znanosti. Tamo će biti odlučeno da li je Zemlja stvarno ušla u novu geološku eru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene