Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Skupina njemačkih i američkih znanstvenika testira elektroničke usatke namijenjene vraćanju sposobnosti vida osobama s retinalnom distrofijom.


Retinalna distrofija je nasljedna ili vezana za starenje ljudi, a uzrokuje degeneraciju fotoreceptora (foto osjetljivih stanica) i u konačnici rezultira sljepoćom. Gledano na svjetskoj razini, od tog poremećaja pati 15 milijuna ljudi globalno.

Vezani članci Troxlerov efekt (FOTO: ĆImgur) Slika koja nestaje ispred očiju ponovo postala hit, evo i objašnjenja zašto se to zbiva Slika nije dostupna Postoji li opasnost za vid od lasera u našim klubovima?

>> Pacijentu ugradnjom mikročipa vratili vid

Eberthart Zrenner i tim njegovih kolega sa sveučilišta Tübingen u Njemačkoj, razvili su mikročip s 1500 foto osjetljivih dioda, koji se može ugraditi u retinu, na mjesto gdje se inače nalaze normalni fotoreceptori u čovjeka, piše New Scientist. Te diode reagiraju na svjetlosne podražaje i ako se spoje na vanjski izvor energije, stimuliraju okolne živce koji prenose signale u mozak i na taj način oponašaju zdrave fotoreceptore.

Tri dobrovoljca i novi sistem

Tri su dobrovoljca testirali tu tehnologiju, a znanstvenici tvrde kako su mogli pomoću čipa locirati svijetle predmete, a jedan je mogao prepoznati normalne predmete, kao i čitati velika slova.

'S obzirom na rezultate naše studije, dizajnirali smo novi sustav, koji se trajno može usaditi u oko, ili dokle god to pacijenti žele', rekao je Walter Wrobel, šef tvrtke Retina-Implant, koja bi u dogledno vrijeme trebala i proizvoditi implantat. Novi sistem spaja se s čipom preko mehaničke spojnice na koži, a ne preko žice, koja mora proći kroz kožu. To znači i manju neugodu i prirodnije i slobodnije kretanje pacijenta, dodao je Zrenner.