Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Oponaša električne signale

Pacijentu ugradnjom mikročipa vratili vid

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grupa njemačkih liječnika uspjela je implantirati poseban mikročip u mrežnicu oka slijepog finskog pacijenta i time mu vratila vid, objavio je njemački časopis Der Spiegel na svojim internetskim stranicama.

Senzorski čip (1500 piksela) u stanju je oponašati električne signale što ih zdravo oko šalje u mozak putem nervnoga sustava. Pacijent star 45 godina, predstavljen samo imenom Miika, u stanju se nakon ugradnje čipa orijentirati u prostoru, pa čak i čitati. Mikročip je razvila njemačka tvrtka Retina Implant, a pacijentu je ugrađen na sveučilišnoj bolnici u Tuebingenu.

Pročitajte i ovo Hrvatska pošta zaposlenicima daje nagradu od 1200 eura Zbog velike fluktuacije Hrvatska pošta nagrađuje poštare i vozače s 1200 eura: Ipak, postoji jedna caka Screenshot Zastrašujuća neman VIDEO Otkrivena divovska anakonda iz Amazone: Teška je 200 kilograma, a glava joj je veličine ljudske

'Naš pacijent je dokaz da uz ovakvu pomoć ljudima možemo omogućiti da progledaju', rekao je dr. Eberhart Zrenner voditelj stručnog tima. Operacija je trajala četiri sata, a veličina čipa je tri milimetra. Zrenner smatra da je ovo nada za mnoge slijepe pacijente kojima bi se uskoro moglo pomoći. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene