Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su napravili pravo postignuće u procesu proizvodnje plastike. Ugrubo rečeno, od kupusa su uspjeli dobiti sirovi materijal za izradu bioplastike.


Ipak, nešto preciznije objašnjenje bilo bi kako su znanstvenici Brookhaven National laboratorija and Dow AgroSciencesa, u laboratoriju uzgojili biljku srodnu kupusu, iz koje su uspjeli dobiti sirovi materijal za izradu plastike.

Vezani članci Živorodne biljke Kakvi su to mutanti?! Plodovi su ih podsjetili na scene iz horora, ali postoji logično objašnjenje Lutke kao teglice Jednostavan način na koji možete istovremeno uljepšati okućnicu i prestraviti susjede

>> VIDEO: Japanci proizvode naftu iz plastike!

Sjemenke te biljke sadrže baš onaj tip masne kiseline, koji se može koristiti kao kemijska komponenta u proizvodnji obične plastike, prenosi popsci.com. Iako danas većina plastičnih proizvoda i dalje dolazi od nafte ili ugljena, bioplastika iz biljaka postaje sve češća.

Od uzgoja do masovne proizvodnje

Mnogi spremnici danas se proizvode od polilaktične kiseline, poliestera koji se dobiva iz stabljike kukuruza i nusprodukta šećerne trske. Biolozima je bila želja napraviti biljku koja će proizvoditi neuobičajeno velike količine omega-7 masnih kiselina, koje su jedan od ključnih sastojaka u proizvodnji plastike.

Eksperimentirali su genima biljaka za koje se zna da proizvode te kiseline u svojim sjemenkama, a kao baza im je poslužila laboratorijska biljka Arabidopsis, u koju su dodavali gene. Naposljetku se pokazalo kako su biolozi trebali napraviti potpuno nov metabolički sustav, stvarajući umjetne enzime i manipulirati genima, kako bi dobili biljku koja proizvodi visoke količine omega-7 kiselina.

Konačan rezultat je biljka koja se može koristiti kao obnovljiv izvor kemikalija koje su potrebne za izradu plastike poput polietilena. Samo je pitanje vremena kad će bioplastika postati dio naše svakodnevice.