Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz nafte nastala, u naftu se vraća

VIDEO: Japanci proizvode naftu iz plastike!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plastika i pvc ambalaža za mnoge predstavljaju, nakon uporabe, ništa drugo nego otpad. Jedna japanska tvrtka ne misli tako, jer u tom otpadu vide gorivo, točnije naftu.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Vojska Venezuela Nova karta Sprema se novi rat! Vojske su već na granici, spominje se sveto tlo, a sve je počelo jednim otkrićem

Malo je poznata činjenica da plastika zapravo ima višu energetsku vrijednost od većine drugog otpada. kako bi iskoristila tu energiju i istovremeno riješila problem otpada, japanska tvrtka Blest, napravila je stroj, koji nekoliko tipova plastike pretvara u naftu.

Umjesto da pale plastiku plamenom, pri čemu se oslobađa štetan CO2 plin, njihov stroj koristi električni grijač, koji topi plastiku i pretvara ju u plin, koji se može koristiti u kućanskim aparatima, poput pećnica, bojlera i generatora. ako ga se dodatno rafinira, može se koristiti i kao pogonsko sredstvo za motorna vozila. Stroj je relativno malen, ali je zato iznimno učinkovit i pretvorit će kilogram plastike u gotovo litru nafte, odnosno benzina, dizela, ili kerozina. Pritom troši oko jednog kilovata električne energije.

Stroj može preraditi plastiku 2., 3. i 4. klase, odnosno polietilen, polistiren i polipropilen, ali ne i plastiku prve klase, odnosno PET ambalažu. Unatoč tome, taj stroj nudi zapanjujuće rješenje vrlo ozbiljnog problema, a njegova moguća primjena je isto tako široka. Izvršni direktor Blesta, Akinori Ito, ističe kako je zasad u primjeni 60 takvih strojeva u Japanu, te nekolicina u inozemstvu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene