Obavijesti Video Pretražite Navigacija
175 kilograma s pilotom

VIDEO: Sićušni električni zrakoplov leti 250 km/h

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ultralaki zrakoplov težak svega 175,5 kilograma s pilotom, vinuo se u nebo na aerodromu pored Pariza. Po čemu je poseban? Ima četiri propeler-motora i ide isključivo na električnu energiju.

Prošlog tjedna, Cri-Cri (naziv letjelice), punih je sedam minuta kružio iznad aerodroma Le Bourget pored Pariza. Pogonjen s četiri električna motora, koje pogone litijum-polimerske baterije, proizvodi snagu od 22 kilovata, što je dovoljno za uzlijetanje, slijetanje i određenu okretnost u zraku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Autonomija do 500 km Mercedes-Benz sprema 'drugačijeg' konkurenta teslinom Modelu S Slika nije dostupna 800 KS Aston Martin najavio električni Rapide

>> VIDEO: Električan, a ide 500 na sat!

S trenutnom tehnologijom baterija, ovaj sićušni zrakoplov može letjeti oko pola sata prosječnom brzinom od 111,5 kilometara na sat. Može izvoditi i akrobatske letove u trajanju od 15 minuta pri brzini od 250 kilometara na sat. Niti to nije sve, jer se Cri-Cri, što na francuskom znači skakavac, može vrlo brzo popeti i na preko 2500 metara visine.

Testna letjelica

Test pilot Didier Esteyne letjelicom je oduševljen. 'Ovaj zrakoplov leti vrlo mirno i tih je, za razliku od normalnih zrakoplova tog tipa', istaknuo je Esteyne, a prenosi popsci.com. Zrakoplov je izradio EADS (European Aeronautic Defense and Space Co.), koji je i vlasnik Airbusa. Napravljen je od kompozitnih materijala, kako bi bio što lakši i kako bi se kompenziralo za težinu baterija. Isto tako zanimljivo je kako je dizajniran još u davnim 70-im godinama prošlog stoljeća, od strane francuskog aeronautičkog inženjera Michela Colombana.

Cri-Cri je inače testna letjelica za baterijske sustave, koji bi se ubuduće trebali koristiti u bespilotnim letjelicama, helikopterima i drugim letjelicama, tvrde u EADS-u.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene