Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontrola uma

VIDEO: Moćnim magnetima ušutkali urednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Primjenom magnetskih polja na ljudski mozak aktivno se mogu kontrolirati određeni njegovi centri, a neuroznanstvenici trenutno istražuju koje su sve mogućnosti otvorene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zanimljiva teorija VIDEO Putinovo novogodišnje obraćanje podiglo prašinu: "Čestitku je očigledno generirala umjetna inteligencija" Predsjednik Ruske federacije Vladimir Putin Na kongresu vladajuće stranke Putin održao prvi govor nakon objave kandidature za predsjednika: "Rusija će biti samodostatna sila ili je neće biti"

Na video snimci koju prenosimo može se vrlo zorno vidjeti kako magnetsko polje, kad se primjeni na određeni dio mozga, zapravo blokira centar za govor. 'Pokusni kunić' na snimci je urednik časopisa New Scientist, Roger Highfield. Ipak, znanstvenici tvrde da djelovanje magnetskog polja na mozak ne mora biti isključivo restriktivno, već da može poboljštai pamćenje, pomoći kod migrena, moždanih udara, kao i kontrolirati čovjekovo ponašanje, piše New Scientist.

Postupak se naziva transkarnijalna magnetska stimulacija i korisna je za poticanje određenih centara u mozgu, koji mogu pojačati vizualno pamćenje, poboljšati matematičke sposobnosti te čak promijeniti i moralne prosudbe kod osoba.

Zanimanje i za vojnu primjenu

DARPA je, naravno, u tome odmah vidjela vojnu primjenu i proučava kako primjeniti istu tehniku na vojne kacige, kako bi se pomoću magnetske stimulacije poboljšala pripravnost vojnika, uklonio stress, ili smanjio efekt traumatične ozljede mozga. Korištenje vojnika kao lutaka na daljinsko upravljanje, nije spomenuto, no za DARPA-u to nimalo ne bi bilo čudno.

Nasdajmo se da će eventualna primjena ipak biti više u domeni medicinske primjene, a manje kontrole uma. Liječenje bolesti ipak bi trebalo biti prioritet.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene