Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Primjenom magnetskih polja na ljudski mozak aktivno se mogu kontrolirati određeni njegovi centri, a neuroznanstvenici trenutno istražuju koje su sve mogućnosti otvorene.


Na video snimci koju prenosimo može se vrlo zorno vidjeti kako magnetsko polje, kad se primjeni na određeni dio mozga, zapravo blokira centar za govor. 'Pokusni kunić' na snimci je urednik časopisa New Scientist, Roger Highfield. Ipak, znanstvenici tvrde da djelovanje magnetskog polja na mozak ne mora biti isključivo restriktivno, već da može poboljštai pamćenje, pomoći kod migrena, moždanih udara, kao i kontrolirati čovjekovo ponašanje, piše New Scientist.

Vezani članci Melania i Donald Trump Melania Trump: "Nismo ponosni na neke dijelove naše prošlosti" Slika nije dostupna Čitanje tuđih misli nije nemoguća misija!

Postupak se naziva transkarnijalna magnetska stimulacija i korisna je za poticanje određenih centara u mozgu, koji mogu pojačati vizualno pamćenje, poboljšati matematičke sposobnosti te čak promijeniti i moralne prosudbe kod osoba.

Zanimanje i za vojnu primjenu

DARPA je, naravno, u tome odmah vidjela vojnu primjenu i proučava kako primjeniti istu tehniku na vojne kacige, kako bi se pomoću magnetske stimulacije poboljšala pripravnost vojnika, uklonio stress, ili smanjio efekt traumatične ozljede mozga. Korištenje vojnika kao lutaka na daljinsko upravljanje, nije spomenuto, no za DARPA-u to nimalo ne bi bilo čudno.

Nasdajmo se da će eventualna primjena ipak biti više u domeni medicinske primjene, a manje kontrole uma. Liječenje bolesti ipak bi trebalo biti prioritet.