Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četvrt milimetra maleni robot kao podmornica na daljinsko upravljanje ulazi u krvotok i kreće se kroz njega uz pomoć malenog motora, izum je to australijskih stručnjaka. Osim što može 'snimiti' situaciju, kada mu dodaju specijalan uređaj, moći će i čistiti začepljenja te uzimati uzorke stanica. To će spasti živote mnogih pacijenata kojima prijeti moždani ili srčani udar.


Kirurzi će, zahvaljujući mikrorobotu, lakše dospjevati do teško pristupačnih dijelova ljudskog tijela, gdje ranije nije mogao niti jedan instrument. Mikrobot je uređaj na daljinsko upravljanje velik četvrtinu milimetra, ali dovoljno jak da se kreće kroz krvotok zahvaljujući izuzetno malom motoru, prenio je Sky News.

Vezani članci Uređaji za mjerenje srčanog ritma, ilustracija (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Čudesni mišić bez kojeg nema života: U nekoliko koraka doznajte u kakvom je stanju vaše srce Slika nije dostupna Znanstvenici stanice kože pretvorili u krv

'Planiramo mikrorobotu dodati poseban uređaj koji će čistiti začepljene arterije i koji će uzimati uzorke iz stanica, naročito malignih, da bismo na njima radili testiranja. Također, dodat ćemo mu i kameru kojom ćemo moći gledati unutrašnjost krvnih žila', rekao je profesor James Friend sa Sveučilišta u Melbournu. 

Nakon što se putem cjevčice ubaci u krvotok, korištenjem magnetnog polja ili radiovalova, bežičnim putem mikrorobot dobiva energiju. 'Rep' dugačak manje od milimetra pokreće se poput repa bakterije eserihije coli koja se zahvaljujući tome uspješno probija kroz ljudski organizam.

Kirurzi konstantno riskiraju da cijevima ili drugim instrumentima oštete žile, zato će im korištenje mikrorobota olakšati da dođu do nepristupačnih dijelova, gdje ranije nije mogao ni jedan instrument. 

'U timu imamo neurologa koji radi na hitnim slučajevima moždanog udara. Nažalost, oko 30 posto njegovih operacija završi smrtnim slučajem zbog nemogućnosti brze i valjane intervencije na krvnim žilama u mozgu. Nadamo se da će naša minijaturna 'podmornica' povećati uspješnost operacija i omogućiti njihovo brže i preciznije izvođenje', dodaje Friend. Istraživački tim je do sada testirao uređaj u umjetnim arterijama s ljudskom krvlju, a prije primjene na ljudima, izvršit će eksperimente na svinjama jer su krvne žile mozga svinja najsličniji ljudskim.