Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su otkrili novu metodu, kojom bi se moglo efektivno liječiti čitav niz bolesti.


Kanadski istraživači uspjeli su stanice kože pretvoriti u krvne stanice, što predstavlja golem pomak u medicini, koji bi mogao dovesti do novih terapija u liječenju bolesti raka, a da se pritom ne koristi kontroverzna liječenja matičnim stanicama.

Vezani članci Slika nije dostupna Doznajte kojih 10 tjelesnih funkcija se odvijaju i nakon što umremo! Slika nije dostupna 'Trenutačni face lifting' uništava stanice kože

>> Prvi pacijent liječen s embrionalnim matičnim stanicama

S tom novom tehnikom, sobe kojima je potrebna krv pri zahtjevnim operacijama, terapijama protiv raka i drugih liječenja, mogli bi imati spremnu zalihu vlastite krvi, napravljene od komadića njihove kože. Prvi klinički pokusi trebali bi se provesti već 2012. godine, prema izvješću sveučilišta McMaster u Ontariju.

Dvije godine testiranja

Znanstvenici su tijekom dvije godine razvoja studije, uspješno pretvorili stanice kože, kako novorođenčadi, tako i starijih osoba, u krvne stanice. U stanice kože dodali su gen OCT4 te grupu proteina poznatu kao faktore krvne transkripcije. Ovisno o smjesi proteina, stanice kože postaju različite krvne stanice, uključujući crvene i bijele krvne stranice.

Iako su znanstvenici već otprije uspješno pokazali kako se od običnih stanica kože mogu napraviti matične stanice, ovo istraživanje je dodatni korak naprijed, jer su sad pokazali kako se stanice kože mogu pretvoriti direktno u krv. Inače, bazne matične stanice temelj su za stvaranje svih stanica u tijelu, a ovim se preskočio posredni korak.

Bye-bye sintetika...

To je ujedno i prvi put da su se proizvele odrasle krvne stanice. Ova metoda ima i veliku prednost nad proizvodnom sintetičke krvi, koja je ionako preskupa i možda će joj trebati godinama da dočeka i službeno odobrenje za masovnu proizvodnju.

Časopis Nature i britanski list Guardian, prenose reakcije znanstvenika iz svijeta, koji su redom pozdravili i pozitivno reagirali na rezultat navedene studije.