Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Dragon je u orbiti!'

VIDEO: Lansiran najozbiljniji kandidat za 'smjenu' shuttleova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Privatna tvrtka SpaceX, iz Hawthornea u Kaliforniji, uspješno je lansirala svoju raketu Falcon 9 s bespilotnom teretnom kapsulom Dragon, koja je dosegla nisku orbitu oko Zemlje.

Prvo probno lansiranje kapsule Dragon, koja bi u budućnosti trebala prevoziti i vraćati teret i astronaute na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), izvedeno je iz Cape Canaverala na Floridi, uz prijenos uživo na internetskoj stranici SpaceX-a, tvrtke koju je osnovao suosnivač Pay Pala, Elon Musk.

Pročitajte i ovo Pavo Kostopec ZA MANJE OD MINUTE ''Doktor smrt'' smislio kapsulu za eutanaziju, proces je bezbolan. Njegovi kolege u Hrvatskoj upozoravaju: ''Nije to pitanje tehnike'' Slika nije dostupna EUTANAZIJA U ŠVICARSKOJ Osmislio kapsulu za pomaganje u samoubojstvu: "Smrt nastupa u 30 sekundi, bez panike i osjećaja gušenja"

>> Prvi put u povijesti kreće komercijalni let svemirskog broda

'Prekrasno lansiranje! Dragon je u orbiti!', objavila je tvrtka, čiji je puni naziv Space Exploration Technologies Corp., na svom twitter profilu.

Kapsula Dragon smatra se najozbiljnijim američkim kandidatom za prijevoz i vraćanje astronauta i tereta na ISS Nakon što je dva puta obišla Zemlju, kapsula se s padobranima spustila u Tihi ocean, na oko 500 milja ispred meksičke obale, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Kapsula Dragon smatra se najozbiljnijim američkim kandidatom za prijevoz i vraćanje astronauta i tereta na ISS, nakon ukidanja programa 'Space shuttle' iduće godine.

Do sada je samo jedna međuvladina agencija i pet zemalja uspjelo lansirati svemirsku letjelicu te je uspješno ponovno vratiti u Zemljinu atmosferu: SAD, Rusija, Kina, Japan, Indija i Europska svemirska agencija. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene