Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Privatna tvrtka SpaceX, iz Hawthornea u Kaliforniji, uspješno je lansirala svoju raketu Falcon 9 s bespilotnom teretnom kapsulom Dragon, koja je dosegla nisku orbitu oko Zemlje.


Prvo probno lansiranje kapsule Dragon, koja bi u budućnosti trebala prevoziti i vraćati teret i astronaute na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), izvedeno je iz Cape Canaverala na Floridi, uz prijenos uživo na internetskoj stranici SpaceX-a, tvrtke koju je osnovao suosnivač Pay Pala, Elon Musk.

Vezani članci Slika nije dostupna Kapsula s miševima i gušterima stigla na Zemlju Slika nije dostupna VIDEO 'Dobrodošao natrag na Zemlju, tata!'

>> Prvi put u povijesti kreće komercijalni let svemirskog broda

'Prekrasno lansiranje! Dragon je u orbiti!', objavila je tvrtka, čiji je puni naziv Space Exploration Technologies Corp., na svom twitter profilu.

Kapsula Dragon smatra se najozbiljnijim američkim kandidatom za prijevoz i vraćanje astronauta i tereta na ISS

Nakon što je dva puta obišla Zemlju, kapsula se s padobranima spustila u Tihi ocean, na oko 500 milja ispred meksičke obale, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Kapsula Dragon smatra se najozbiljnijim američkim kandidatom za prijevoz i vraćanje astronauta i tereta na ISS, nakon ukidanja programa 'Space shuttle' iduće godine.

Do sada je samo jedna međuvladina agencija i pet zemalja uspjelo lansirati svemirsku letjelicu te je uspješno ponovno vratiti u Zemljinu atmosferu: SAD, Rusija, Kina, Japan, Indija i Europska svemirska agencija. (Hina)