Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASA budno promatra

Prvi put u povijesti kreće komercijalni let svemirskog broda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukoliko sve protekne prema planu, Zemljani bi kroz par sati mogli svjedočiti prvom komercijalnom letu svemirske letjelice u orbitu oko Zemlje te njezinom povratku.

NASA je na svojim internetskim stranicama objavila kako bi se lansiranje rakete Falcon 9, kompanije SpaceX, trebalo provesti između 15 i 18.22 sata po hrvatskom vremenu (9 do 12.22 po lokalnom američkom vremenu). Mjesto lansiranja, Cape Canaveral Air Force Station u Floridi.

Pročitajte i ovo Lansiranje rakete H3 Uspješno lansiranje VIDEO Pogledajte kako je Japan lansirao novu raketu nakon prošlogodišnjeg fijaska Kina lansirala novu raketu - 4 Prvo polijetanje Kina lansirala zadivljujuću raketu: Prilagodit će ju za vertikalno slijetanje, a moći će se koristiti više puta

>> Zemlja dobila prvu komercijalnu svemirsku luku!

Uspješno lansiranje i povratak na Zemlju, bio bi ogroman uspjeh prema komercijalnom istraživanju svemira, ali i potencijalan prijevoz američkim astronautima i teretu prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). NASA je preko 30 godina slala space shuttle letjelice u nisku orbitu oko Zemlje, no američka vlada zaustavila je taj program, jer želi vidjeti mogu li privatne kompanije taj put učiniti jeftinijim i učinkovitijim. Podsjetimo kako bi čitav shuttle program vrlo ubrzo trebao 'odletjeti' u mirovinu.

Utrka između SpaceX-a i Orbital Sciencesa

NASA se odlučila za dvije kompanije, SpaceX i Orbital Sciences, koje su dobile zadatak napraviti orbitalnu letjelicu. Ukoliko se to ne dogodi, američki astronauti će doslovce ostati bez vlastitog prijevoza u svemir, a to znači da će isti plaćati Rusima.

Konkurencija oko lansiranja prve komercijalne svemirske letjelice je neumoljiva, a SpaceX je prvi uspio doći do lansirne rampe. Samo do ovog ljeta, da bi stigli do toga, potrošili su 400 milijuna dolara. Elon Musk, izvršni direktor SpaceX-a i suosnivač PayPala, istaknuo je da će, ukoliko serija testnih letova prođe u redu, SpaceX prevoziti teret do ISS-a već iduće godine, prenosi CNN.

Ususret budućnosti

Ako se nakon toga NASA opredijeli za potpisivanje ugovora sa SpaceX-om, Musk tvrdi kako će ta kompanija prevoziti američke astronaute u svemir već unutar perioda od sljedeće tri godine. 'Želimo vidjeti budućnost u kojoj istražujemo zvijezde, u kojoj putujemo na druge planete i u kojoj radimo velike stvari , o kojima smo dosad samo čitali u knjigama i koje smo gledali u filmovima', zaključio je Musk.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene