Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Klimatske promjene i zagrijavanje mogle bi izazvati "svjetski građanski rat" pogoršavajući latentne napetosti među narodima, procjenjuju stručnjaci.


Studija Programa Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša (UNEP) objavljena je - nimalo slučajno - na dan uručenja Nobelove nagrade za mir Alu Goreu i međunarodnoj skupini stručnjaka za klimatske promjene (IPCC).

Vezani članci Slika nije dostupna Mesić: Očuvanje Zemlja mora na prvo mjesto prioriteta Slika nije dostupna Summit o utjecaju globalnog zatopljenja na arktičke zemlje

Topljenje ledenjaka ili sve veći broj ljudi koje klimatske promjene prisiljavaju na izbjeglištvo zbog porasta razine oceana mogli bi destabilizirati cijele regije, tumače autori izvješća koji tvrde da se "oni koji se zauzimaju za klimu zauzimaju za mir".

Autori izvješća "opisuju uvjerljiv scenarij za budućnost", upozorio je na konferenciji za tisak Hans Schellnhuber, jedan od autora studije i direktor Instituta za ispitivanje utjecaja klime.

"Ne zaustavimo li zatopljenje, slabe i ranjive države koje i danas imaju prilično loše vodstvo, mogle bi se urušiti pod pritiskom globalnoga zagrijavanja, a zatim uzrokovati val udara prema drugim državama", procijenio je.