Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Summit o utjecaju globalnog zatopljenja na arktičke zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U srijedu je u grenlandskom gradu Ilulissatu počeo summit predstavnika pet zemalja koje izlaze na arktički dio Atlantskog oceana, tijekom kojega će se raspravljati o izazovima što ih pred stanovništvo stavlja globalno zatopljenje u toj regiji bogatoj naftom.

To je prvi takav sastanak na razini ministara u cilju smanjenja napetosti nastalih zadnjih nekoliko godina između susjednih zemalja arktičke regije, koje pokušavaju proširiti svoj suverenitet na vode koje navodno sadrže četvrtinu rezervi ugljikovodika na našem planetu, prema procjeni US Geological Survey.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poruka UN-ovu skupu o klimi Mesić: Očuvanje Zemlja mora na prvo mjesto prioriteta Slika nije dostupna UN: Klimatske promjene mogle bi izazvati 'svjetski građanski rat'

Rusiju, Norvešku i Dansku predstavljaju ministri vanjskih poslova - Sergej Lavrov, Jonas Gahr Stoere i Per Stig Moeller, a SAD su na summit poslale drugog čovjeka State Departmenta Johna Negropontea, s obzirom da državna tajnica Condoleezza Rice 29. svibnja u Stockholmu prisustvuje sastanku o Iraku.

"Bez sumnje, postoji velika potreba za novom politikom na Sjevernom polu. Moramo ozbiljno shvatiti izazove koji su pred nama uslijed sve snažnije čovjekove aktivnosti na Arktiku", rekao je novinarima, prije početka konferencije norveški ministar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene