Obavijesti Pretražite Navigacija
Smanjen broj rađanja blizanaca

Umjetna oplodnja s jednim embrijem ne smanjuje izglede za porod

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vraćanje samo jednog zametka u maternicu u okviru postupka umjetne oplodnje neće smanjiti izglede za porođaj, ali će smanjiti broja žena koje bi rodile blizance ili trojke, što znači i manje pripadajućih rizika višeplodne trudnoće, pokazalo je američko istraživanje.

U okviru postupka in vitro fertilizacije (IVF) do sada se u svakom pojedinom postupku transferiralo nekoliko embrija što je povećavalo izglede za višeplodnu trudnoću ali i za rizike za majku i bebe, uključujući one od pojave dijabetesa tijekom trudnoće, prijevremenog porođaja i cerebralne paralize.

No unapređenje tehnologije pomoglo je povećanju broja porođaja kod mlađih žena kojima je u maternicu prenesen samo jedan embrij, kaže Jessica Kresowik sa Sveučilišta Iowa koja je vodila istraživanje.

'U prošlosti ste trebali implantirati nekoliko zametaka kako biste održali rezultate u broju uspješnih trudnoća', kazala je Kresowik o istraživanju objavljenom u časopisu Fertility i Sterility. Ona je dodala da su prije liječnici odjednom transferirali i do šest embrija nadajući se da će se barem jedno održati i rezultirati trudnoćom.

Pročitajte i ovo Slučajevi silovanja u Zadru, ilustracija - 1 Uhićen je Strava kod Zadra: Godinama seksualno zlostavljao djevojčicu od 11 godina - ovo nije jedini slučaj Ivan Malenica ČESTITAMO! Ministar Malenica po treći put postao otac: Na svijet je stigao mali Mihael

Jedan embrij kod žena mlađih od 38 godina

Kresowik u svojoj bolnici od 2004. koristi jedan embrij kod žena mlađih od 38 godina koje su prvi put na IVF-u, a nemaju druge rizične faktore koji bi onemogućili uspješnost postupka. Podaci za proteklih pet godina pokazuju da se u toj bolnici broj porođaja nije smanjio, čak štoviše porastao je. Kresowik navodi da je prije 'politike jednog zametka' 51 posto svih žena mlađih od 38 godina ostalo trudno i rodilo zdravo djete u odnosu na 56 posto nakon uvođenja toga pravila.

Prema Američkom društvu za reproduktivnu medicinu ne bi trebalo transferirati više od dva zametka ženama mlađima od 35 godina. Bebe rođene IVF-om predstavljaju jedan posto svih rođenih u SAD-u u godini dana, dok je postupak umjetne oplodnje odgovoran za 17 posto blizanačkih trudnoća. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene