Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki su znanstvenici smrtonosni virus ebole u laboratoriju uspjeli pretvoriti u potpuno bezopasan, a cilj im je iskoristiti ga u daljnjim istraživanjima, za pripravu potencijalnog cjepiva ili lijeka, prenijeli su britanski mediji.


Izolacijom jednoga gena iz virusa prekida se njegovo razmnožavanje, ustanovili su američki znanstvenici koji su rezultate istraživanja objavili u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences Journal. Virus ebole, s kojim znanstvenici trenutačno 'rade' u laboratorijima u kojima je sigurnost na najvišoj razini, smrtonosna je za osamdeset posto zaraženih.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija - 1 "Miješanje u pravo na privatni život bilo je opravdano": Može li nakon povijesne presude cijepljenje protiv koronavirusa postati obvezno? Ilustracija Ministri zdravstva EU-a bez dogovora o cjepivu AstraZenece: "Nužan je pristup koji građane ne zbunjuje i ne potiče sumnje u cjepivo"

Unatoč tomu dr. Yoshihiro Kawaoka sa Sveučilišta Wisconsin kazao je kako se nova metoda još uvijek ne može smatrati u potpunosti sigurnom kad se radi s tim virusom. Potrebno je posjedovati laboratorij BSL4 - "Laboratorij 4. razine biosigurnosti" za bilo kakav rad s ebolom, a to znači da je vrlo malo institucija koje mogu provoditi spomenuta istraživanja.

Znanstvenici sa Sveučilišta Wisconsin u američkom Madisonu izvijestili su kako su uspjeli pronaći "izvrstan način" da virus ebole preživi u najstrože kontroliranim laboratorijskim uvjetima ne ugrožavajući pritom osobe koje rade s njim. Objasnili su da je ključ u samo jednom od osam gena koliko ih ima virus ebole, a poznat je kao VP30. Naime, bez spomenutog gena virus ebole ne može samostalno razmnožavati unutar stanice.