Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U laboratoriju uzgojen "siguran virus ebole"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki su znanstvenici smrtonosni virus ebole u laboratoriju uspjeli pretvoriti u potpuno bezopasan, a cilj im je iskoristiti ga u daljnjim istraživanjima, za pripravu potencijalnog cjepiva ili lijeka, prenijeli su britanski mediji.

Izolacijom jednoga gena iz virusa prekida se njegovo razmnožavanje, ustanovili su američki znanstvenici koji su rezultate istraživanja objavili u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences Journal. Virus ebole, s kojim znanstvenici trenutačno 'rade' u laboratorijima u kojima je sigurnost na najvišoj razini, smrtonosna je za osamdeset posto zaraženih.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Pfizergate Europski istražitelji preuzeli istragu o porukama Ursule vonder Leyen i šefa Pfizera Slika nije dostupna Može se skladištiti Znanstvenici razvili cjepivo koje miševe štiti od virusa ebole

Unatoč tomu dr. Yoshihiro Kawaoka sa Sveučilišta Wisconsin kazao je kako se nova metoda još uvijek ne može smatrati u potpunosti sigurnom kad se radi s tim virusom. Potrebno je posjedovati laboratorij BSL4 - "Laboratorij 4. razine biosigurnosti" za bilo kakav rad s ebolom, a to znači da je vrlo malo institucija koje mogu provoditi spomenuta istraživanja.

Znanstvenici sa Sveučilišta Wisconsin u američkom Madisonu izvijestili su kako su uspjeli pronaći "izvrstan način" da virus ebole preživi u najstrože kontroliranim laboratorijskim uvjetima ne ugrožavajući pritom osobe koje rade s njim. Objasnili su da je ključ u samo jednom od osam gena koliko ih ima virus ebole, a poznat je kao VP30. Naime, bez spomenutog gena virus ebole ne može samostalno razmnožavati unutar stanice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene