Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tyrannosaurus rex daleki predak domaće kokoši

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djelići proteina iz 68 milijuna godina stare kosti dinosaura osigurali su znanstvenicima prvi genetski dokaz da je golemi Tyrannosaurus rex daleki predak moderne kokoši.

"Riječ je o prvom molekularnom dokazu o povezanosti ptica i dinosaura", rekao je John Asara s Harvard Medical School. Rezultati istraživanja koje je proveo Asara objavljeni su u časopisu Science.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vlasnici mogu bezbrižno na putovanje Britanci preko kokoši do unosnog biznisa Slika nije dostupna Popis zaštićenih pasmina VIDEO: Čobanković spasio kokoš Hrvaticu

Znanstvenici su odavno spekulirali da su se ptice razvile iz
dinosaura. Svoje su zaključke temeljili na studijama kostiju
dinosaura, ali sve donedavno nije bilo pronađeno meko tkivo u fosilima dinosaura pomoću kojeg bi se ta veza mogla i genetski dokazati.

To se međutim promijenilo 2005. godine kad je Mary Schweitzer sa Sveučilišta Sjeverna Karolina objavila da je u kosti T. rexa iskopanoj na nalazištu Hell Creek u Montani pronašla meko tkivo s krvnim žilama i stanicama.

Schweitzer je u studiji koja je također objavljena u Scienceu navela da je tkivo iz kosti T. rexa reagiralo antitijelima na kokošji kolagen, čime je dodatno osnažena teza o postojanju "ptičjeg" proteina u kostima dinosaura.

Asara je u svojoj studiji koristio osjetljivu tehnologiju poznatu kao spektrometrija mase kako bi saznao kemijski sastav dijelova kosti koje je pribavio tim Mary Schweitzer.

Asara je usitnjavao kosti sve dok nije dobio dijeliće proteina
izolirane u fragmentima aminokiselina.

"Bilo je teško dobiti bilo što", rekao je Asara, dodajući da je ipak uspio izvući sedam odvojenih dijelova aminokiseline, od kojih je pet pripadalo određenoj vrsti kolagena, proteina koji se nalazi u kostima.

On je zatim usporedio svoje podatke s kolagenom kod današnjih životinja.

"Na temelju svih genetskih informacija koje su danas dostupne, čini se da su te sekvence bliže pticama ili kokošima nego bilo čemu drugome", rekao je Asara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene