Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Asteroid iste klase kao onaj koji je eksplodirao u Sibiru 1908. godine, 1.000 puta snažnije nego A-bomba u Hirošimi, proći će pored Zemlje iduće godine mnogo bliže od nekih satelita, priopćeno je iz NASA.


Asteroid 2012 DA14 promašit će Zemlju za 26.900 kilometara 15. veljače 2013. godine, što je bliže od satelita u geosinkronoj orbiti od 35.700 kilometara, navodi NASA, a prenose RIA Novosti.

Vezani članci Slika nije dostupna Evo zašto NASA otkriće ovog asteroida smatra velikim dostignućem Slika nije dostupna VIDEO Što je to NASA uočila pored velikog asteroida koji prolazi pored nas?

>> 'Nuklearna bomba može nas spasiti od udara asteroida'

Asteroid, koji je prvo otkrio španjolski astronomski opservatorij Sagra, ima promjer između 40 i 95 metara i pripada grupi Apolo asteroida bliskih Zemlji, od kojih su mnogi opasni zbog mogućih sudara. Astronomske grupe širom svijeta nastavljaju pratiti asteroid 2012 DA14 pokušavajući utvrditi njegovu veličinu i putanju.

Procijenjena veličina asteroida je u istoj kategoriji kao nebesko tijelo koje je eksplodiralo iznad zapadnog Sibira 1908. godine. Iako postoje mnoge teorije u vezi sa slučajem na rijeci Tunguska, vodeće objašnjenje jest kako je riječ o tijelu većem od 50 metara koje je eksplodiralo u atmosferi.

Ta eksplozija je bila najmanje 1.000 puta moćnija od nuklearne bombe koja je uništila Hirošimu 1945. godine. Većina očevidaca svjedočila je o jednoj, ali i više mogućih eksplozija, koje su se dogodile 30. lipnja 1908. u Sibiru.

Prilikom eksplozije stabla su u krugu od 30 kilometara uništena i spaljena, ili presavijena, a prozori i vrata u 65 kilometara udaljenom mjestu Vanavara su popucala. Procjenjuje se da je događaj obuhvatio područje površine od 2.000 kvadratnih kilometara i uništio 60 milijuna stabala.

Čak su i putnici Transsibirske željeznice, udaljene oko 600 kilometara, svjedočili o potresima i svijetlima na nebu. Jedan lovac je preminuo od snažnog pritiska nakon eksplozije, a moguće je da je poginulo i više ljudi. Tek se 19 godina kasnije, 1927, jedna ekspedicija uputila na to područje kako bi istražila što se dogodilo. Zanimljivo je da ta ekspedicija, predvođena profesorom Leonidom Lukikom, nije pronašla nikakav krater, nego samo uništeno i spaljeno drveće.