Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici tvrde

'Nuklearna bomba može nas spasiti od udara asteroida'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako zvuči kao zaplet nekog filma katastrofe, takav scenarij u budućnosti nije nemoguć. Znanstvenici su toga svjesni i kontinuirano rade na tome kako Zemlju obraniti od udara golemog asteroida.

Znastvenici iz laboratorija Los Alamos u Novom Meksiku tvrde kako su pronašli način kako uz pomoć atomske bombe asteroid, koji bi u budućnosti mogao zaprijetiti Zemlji, pretvoriti u svemirsku prašinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaprepastili građane VIDEO i FOTO 'Nuklearna bomba' nasred ceste u Moskvi Slika nije dostupna Pentagonovo izvješće Sj. Koreja sve bliže cilju, mogla bi biti u stanju napasti SAD

To kažu, neće biti ništa slično filmu Armagedon, u kojem su Bruce Willis i njegova ekipa morali svemirskom letjelicom doći na asteroid i izbušiti rupu kako bi atomsku bombu ubacili u njegovo središte. U stvarnosti će na asteroid atomsku bombu 'dostaviti' uz pomoć rakete. Fizičari iz Los Alamosa su, koristeći jedno od najmoćnijih superračunala na svijetu, izračunali učinak nuklearne eksplozije na asteroid. Iako su NASA i druge svemirske agencije mapirali najbliže asteroide, znanstvenici vjeruju da bi učinak koji bi mogao napraviti neki 'slučajni prolaznik' koji bi nas iznenadio mogao biti katastrofalan. Stoga vjeruju kako se isplati pripremiti i na takav scenarij.

Znanstvenik Robert Weaver je za simulaciju učinka nuklearne bombe na asteroid koristio Cielo, najnovije superračunalo u Los Alamosu koje ima čak 32.000 procesora. 'Ako se jedan asteroid kojem je Zemlja na putu otkrije prekasno i ostane nam tek nekoliko mjeseci za kalkulacije, posljedice bi mogle biti katastrofalne'.

Srećom, prof. Weaver i njegov tim vjeruju da su asteroidi ustvari 'nakupine' kamenja koje zajedno drži sila gravitacije i da bi jedna nuklearna bomba bila dovoljna da ih pretvori u bezopasnu svemirsku prašinu. Za izračun su koristili asteroid veličine i oblika mapiranog asteroida Itokawa, velikog poput nosača zrakoplova, za kojeg se vjeruje da je sastavljen od granitnih stijena. Na simulaciji se vidi kako bi atomska bomba od jednog megatona stavljena na Itokawu u potpunosti uništila asteroid. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene