Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Titan, Saturnov mjesec, možda ima ocean ispod površine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Titan, veći Saturnov mjesec, možda ima tekući ocean ispod svoje površine, prema novim podacima koje je prikupila europsko-američka sonda Cassini-Huygens, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Science.

Proučavanjem podataka koje je niz godina prikupljao radar sonde Cassini, znanstvenici su došli do zaključka da se površina Titana pomiče u odnosu na čvrste referentne točke.

Pročitajte i ovo Ostaci Titana Američka obalna straža Podmornica smrti: Izvučene krhotine Titana, ovaj put pronašli i ljudske ostatke Podmornica OceanGate Priča o novom proboju Stručnjaci vjeruju da je to gotovo nemoguće, ali suosnivač tvrtke čija je podmornica implodirala ima novi suludi plan: "Zaboravite OceanGate. Zaboravite Titana"

Taj fenomen navodi na pomisao da se brzina rotacije Titana privremeno ubrzala.

Kako navodi astronom Ralph Lorenz sa sveučilišta Johnsa Hopkinsa u Marylandu, glavni autor radova objavljenih u američkom časopisu Science od 21. ožujka, računalne simulacije upućuju na to da vjetrovi u gustoj Titanovoj atmosferi možda potresaju taj Saturnov mjesec naprijed i natrag naspram njegove osi.

Drugim riječima, kretanje atmosfere ubrzava rotaciju malog mjeseca, a zatim ju koči pod konac godine kada se mijenja kut rotacijske osi.

Ti su pomaci prilično veliki i upućuju na postojanje tekućeg oceana između Titanove kore i jezgre, bez kojeg bi se ti pomaci kore teško mogli zamisliti, pišu autori studije.

Sonda Cassini-Huygens koja je lansirana 1997. prva je svemirska sonda namijenjena istraživanju Saturna. Istraživanje vodi NASA koja je izgradila orbitalni modul Cassini, a Europska svemirska agencija (ESA) opremila ga je sondom Huygens.

Cassini opremljen Huygensom ušao je u Saturnovu orbitu 1. srpnja 2004. nakon sedmogodišnjeg putovanja i 3,5 milijarda prijeđenih kilometara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene