Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neobičan 'patuljak'

Tamna mrlja na patuljastom planetu Sunčevog sustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeste li znali da sunčev sustav ima pet patuljastih planeta? Jedan od njih, peti po redu, Haumea, vrlo je neobičan 'patuljak'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna New Horizons NASA OPET ZA POVIJEST Prelet pored Plutona, veći je nego što se mislilo! Slika nije dostupna Na 430 milijuna kilometara FOTO Planet s VIŠE vode od Zemlje pronađen u Sunčevom sustavu

Teleskop VLT (Very Large Telescope), Europskog južnog opservatorija u Čileu snimio je Haumeu i otkrio tamnu mrlju na njezinoj površini. Čitav planet vrlo je jajastog oblika, poput ragbi lopte, a za rotaciju oko vlastite osi potrebno mu je samo nešto manje os četiri sata.

Zanimljivost je kako taj patuljasti planet ima i dva prirodna satelita, Hi'iaku i Namaku, kao što je zanimljivo da su Haumea i Hi'iaka prekriveni kristaliziranim vodenim ledom. Točnije znanstvenici koji rade s navedenim teleskopom potvrdili su kako je 75 posto Haumee prekriveno ledom, dok je Hi'iaka 100 posto prekrivena ledom.

Led koji ih prekriva organizirane je kristalne strukture, za razliku od očekivane amorfne strukture, koju su znanstvenici očekivali zbog izloženosti solarnoj radijaciji.

Haumea ima promjer od 2.000 kilometara i njezino postojanje potvrđeno je 2005. godine. Nalazi se iza planeta Neptuna. Osim tog planeta, sunčev sustav ima još četiri patuljasta planeta - Pluton, Ceres, Eris i Makemake.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene