Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Astronomi Sveučilišta Michigan pronašli su novi patuljasti planet na rubu Sunčevog sustava. Njegov "maštoviti" naziv je 2014 UZ224 i on je najudaljeniji objekt od Sunca u Sunčevom sustavu dosad pronađen.


2014 UZ224 su otkrili astronom David Gerdes i njegov tim. Gerdes je uređaj nazvan kamera tamne energije (Dark Energy Camera), koju se koristi i za pronalazak udaljenih galaksija.

Vezani članci Slika nije dostupna NASA ne odustaje od Plutona kao planeta, no evo i zašto je to bitno Slika nije dostupna Astronomi u čudu: Nitko ne zna objasniti misteriozan objekt u našem Sunčevom sustavu

Još 2014. godine Gerdes je dao zadatak skupini studenata da koristećifotografije s te kamere pokušaju pronaći najudaljenije objekte u Sunčevom sustavu, prenosi Popular Mechanics. U osnovi, studenti su promatranjem fotografije istog područja u Sunčevom sustavu, koje je snimano nekoliko tjedana zaredom, uočili objekte koji se pomiču nasuprot statične pozadine udaljenih galaksija.

2014 UZ224 je uočen kao jedina pomična točka u takvom mozaiku glalaktičke pozadine. Vrti se oko Sunca na prosječnoj udaljenosti od 13.76 milijardi kilometara udaljenosti, što je udaljenost dvostruko veća od Sunca nego ona patuljastog planeta Plutona.

Novootkrivenom patuljku, potrebno preko tisuću godina da napravi krug oko Sunca, odnosno, njegova godina traje preko tisuću zemaljskih.

Pronalazak tog patuljastog planeta mogao bi uvelike pomoći astronomima i u pronalasku misterioznog "devetog planeta" u Sunčevom sustavu, za koji s evjeruje da se isto nalazi u orbiti oko Sunca iza Plutona.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju