Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 2.175 solova

Spirit službeno proglašen 'mrtvim'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Usprkos svim NASA-inim naporima, Mars Rover Spirit službeno je proglašen 'mrtvim'.

Zadnje što je površinska sonda Spirit prije 'umirovljenja' snimila bila je panoramna fotografija Crvenog planeta koja prikazuje Columbia Hills, piše Popsci.com. Time je završila svoju misiju od 2.175 sola, točnije Marsovih dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čestitamo! Spirit postaje najdugovječnija misija na Marsu Slika nije dostupna NLO, ruševina ili kamenje? FOTO: Što je to opet snimljeno na Marsu?

Spirit je na Marsu od siječnja 2004. godine, a predviđeno je bilo da će njegova misija trajati svega 90 solova. No, poživio je puno više te nastavio s radom punih pet godina. U svojem je stažu svašta prošao; preživio je šest mjeseci zime bez sunca, zaglavio na rubu kratera, raspravljalo se i o njegovoj fotografiji navodnog izvanzemaljca.

Bez sunčeve energije Spirit nema električne energije za kretanje i napajanje sustava, ne rade mu grijači pa je tako elektronika zimi izložena temperaturama do -50 stupnjeva. Zbog toga se više nije mogla uspostaviti veza, a dodatne je poteškoće uzrokovala i prašina zbog koje do solarnih panela više nije dopiralo svjetlo. Misiju na Marsu nastavlja drugi rover, Oportunity. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene