Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Električne žice postale su prošlost nakon što je hrvatski znanstvenik Marin Soljačić ostvario bežični prijenos energije.


Prvi put tim znanstvenika uspio je upaliti žarulju iz izvora koji je udaljen nešto više od dva metra, a nije povezan električnim žicama, već magnetskim valovima. 

Vezani članci Zgrada HEP-a, ilustracija Saznali smo zašto nije bilo struje u velikom dijelu Novog Zagreba: "Nekoliko puta je došla i sad je opet nemamo, otići će svi uređaji" Režije, ilustracija Novi udar na džepove građana: Zbog rasta obnovljivih izvora energije mogući zahtjevi za poskupljenjem struje

Tim znanstvenika koji su uspjeli napraviti ono što mnogi godinama pokušavaju čine Andre Kurs, Aresteidis Karalis, Robert Moffatt, J. D. Joannopoulos, Peter Fisher, a vođa tima je Marin Soljačić. 

Ovi znanstvenici  već dugo vjeruju da je bežični prijenos energije moguć, samo to nikako nisu mogli provesti u djelo i dokazati. 

Što su pokušavali godinama, napokon su uspjeli dokazati pokusom. Između dvije inducirane zavojnice udaljene gotovo dva metra uspostavili su protok električne energije i upalili žarulju od 60 vata. Cilj tima je opskrbiti prostoriju veličine prosječne sobe s dovoljno energije za bežično funkcioniranje aparata. 

Za laptop je potrebno 30-40, a za mobitel jedan vat. Učinkovitost bežičnog prijenosa je zasad 45 posto, a uskoro će, nada se tim, biti povećan na 70-80 posto.

Senzacionalno novo otkriće znatno će pridonijeti očuvanju okoliša jer će u potpunosti riješiti problem odlaganja baterija. 

Do sada se vjerovalo da elektromagnetski valovi mogu uzrokovati kancerogena oboljenja. No, profesor Soljačić otklanja takve sumnje. 

'Vjerujemo da smo izumili tehnologiju koja ne zagađuje okoliš niti je štetna za zdravlje. Umjesto zagađenja okoliša elektromagnetskim valovima, odašiljač struje ispunjava prostor elektrovalovima koji ne zrače ', objašnjava Soljačić.