Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Postoje mjesta na svijetu gdje tijekom ljeta sunce nikad u potpunosti ne zalazi. Takvo mjesto je Island.


To se događa zbog arktičkog ljeta i tu pojavu poznajemo pod pojmom polarne noći. Island se tijekom ovog perioda nalazi u stanju trajnog sutona gdje sunce putuje horizontalno preko horizonta tijekom čitave 'noći'.

Vezani članci Sunce, ilustracija - 1 Idućih nekoliko dana uživat ćemo u pravoj jeseni: Bit će sunčano i ugodno, ali ne zadugo – doznajte kad stiže nova promjena Plaža u Dubrovniku tijekom kolovoza (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Iskoristite sunčane dane za kupanje u moru, jer uskoro stiže nova neugodna promjena vremena

Midnight Sun | Iceland from SCIENTIFANTASTIC on Vimeo.

Tijekom arktičkog ljeta zalazak sunca se događa u ponoć a svitanje u 3 sata ujutro. Zlatna svjetlost koju sunce pruža vidljiva je barem 6 sati tijekom dana. Kako se ne radi o klasičnom zalasku sunca, ne može se govoriti o mraku. Čak štoviše, svjetlo je toliko jako da nije moguće vidjeti zvijezde.

Tom pojavom ostao je fasciniran i norveški fotograf Terje Sorgjerd. Možete pogledati i njegovu snimku zabačenog otoka u norveškom arhipelagu koji nastanjuje samo 25 000 ljudi. Snimke nisu digitalno obrađene; ovakve boje možete vidjeti i uživo ako u tim mjesecima odete na sjever. 

Terje, opčinjen spektrom boja koje vidi, već posljednje 4 godine u to vrijeme odlazi na sjever.

U videu vam donosimo mali djelić ovog raja! 

 

The Arctic Light from TSO Photography on Vimeo.