Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neke vrste već nestale

Šestini mediteranskih sisavaca prijeti istrebljenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šestini mediteranskih sisavaca prijeti istrebljenje, priopćila je u utorak Međunarodna unija za očuvanje prirode

U studiji UICN-a, objavljenoj u Malagi, procjenjuje se stanje 320 sisavaca, bez kitova i dupina. Sisavce ugrožavaju poljoprivreda, lov, stupice i druge agresivne vrste. Glodavcima, šišmišima, rovkama, ježevima i krticama sve se više uništavaju staništa zbog poljoprivrede, zagađenosti, klimatskih promjena i urbanizacije, pokazala je studija. Posebice su ranjivi veliki biljojedi poput jelena i mesožderi, a sredozemni tuljan i iberijski ris krajnje su ugroženi. Na području Sredozemlja već su nestali mezopotamski lopatar i obični vodenkonj. Među ugroženim vrstama na Sredozemlju 20 ih je jedinstveno i postoji samo na tom području.

Pročitajte i ovo Kruzer Norwegian Viva - 3 Grad na vodi Spektakularan kruzer od 300 metara u zadarskoj luci: Pogledajte kako izgleda i što se sve skriva na njegovoj palubi Slika nije dostupna Afričkim slonovima prijeti izumiranje

'Kako bi osigurali preživaljavanje velikih sisavaca, biljojeda i mesoždera na Sredozemlju moramo obnoviti staništa i hranidbene lance', rekla je Helen Temple koautorica studije. 'Moramo potaknuti ljude da prihvate velike grabežljivce, poboljšaju upravljanje zaštićenim područjima i dosljednije provode zakone glede lova', pojasnila je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene