Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šestini mediteranskih sisavaca prijeti istrebljenje, priopćila je u utorak Međunarodna unija za očuvanje prirode


U studiji UICN-a, objavljenoj u Malagi, procjenjuje se stanje 320 sisavaca, bez kitova i dupina. Sisavce ugrožavaju poljoprivreda, lov, stupice i druge agresivne vrste. Glodavcima, šišmišima, rovkama, ježevima i krticama sve se više uništavaju staništa zbog poljoprivrede, zagađenosti, klimatskih promjena i urbanizacije, pokazala je studija. Posebice su ranjivi veliki biljojedi poput jelena i mesožderi, a sredozemni tuljan i iberijski ris krajnje su ugroženi. Na području Sredozemlja već su nestali mezopotamski lopatar i obični vodenkonj. Među ugroženim vrstama na Sredozemlju 20 ih je jedinstveno i postoji samo na tom području.

Vezani članci Potres na Mediteranu Snažan potres na Mediteranu: Osjetio se u više država Nastavljaju se požari na Mediteranu - 1 Požari i dalje haraju Mediteranom, žrtve se zbrajaju, stanovnici očajni: "Gubimo našu povijest, naš identitet se pretvara u prah, naša duša gori"

'Kako bi osigurali preživaljavanje velikih sisavaca, biljojeda i mesoždera na Sredozemlju moramo obnoviti staništa i hranidbene lance', rekla je Helen Temple koautorica studije. 'Moramo potaknuti ljude da prihvate velike grabežljivce, poboljšaju upravljanje zaštićenim područjima i dosljednije provode zakone glede lova', pojasnila je. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju