Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kad smo već pomislili kako samo umišljamo da NASA zapravo stoji na rubu istraživačke neinspiracije i potpunog manjka vizije, američki Senat odašilje poruku njihovom šefu - pomaknite se i krenite negdje!


'Apollo na steroidima', nadimak je bio najavljivane NASA-ine misije povratka na mjesec, za koju je administracija bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha namijenila izdašan budžet, no sadašnji predsjednik Obama, očito nije bio očaran tom idejom. Rezovi NASA-inog budžeta rezultirali su odustajanjem od povratka na mjesec, a za senatore je to jasan znak nedostatka vizije i ciljeva u NASA-i. 'Resursi bez vizije su trošak novca i vremena', zaključio je senator David Vitter, ali je i Obamin svemirski program nazvao 'radikalnim zaokretom u viziji i pristupu', te dodao kako se osobno misli boriti 'do kraja' protiv Obaminog plana, prenosi AP.

Vezani članci Donald Trump Počelo povijesno suđenje Donaldu Trumpu u Senatu, tužitelj prikazao videosnimku nasilnog upada u Kongres Demokratska predsjednica parlamenta Nancy Pelosi (Foto: AFP) Trump i službeno optužen za poticanje na pobunu: Demokrati predali senatu optužnicu

Novi plan nema 'jasan put, odredište ili programski fokus', istaknuo je bivši astronaut Robert 'Hoot' Gibson. Ipak, šef NASA-e Charles Bolden, nakon saslušanja u Senatu je izjavio kako su NASA-ini kritičari pomiješali nedostatak određene destinacije ili vremenskog rasporeda, s nedostatkom cilja. 'NASA ima cilj, i to velik, a on je odlazak na Mars', rekao je Bolden. Dodao je, međutim, kako je za slanje astronauta na Mars potrebno više od desetljeća, uz nužnu tehnološku nadogradnju, kako bi toliki put zapravo uopće bio moguć.

Prema njegovim riječima, NASA planira investirati u razvoj orbitalnih spremišta goriva, dijelove svemirskih letjelica na napuhavanje, nove vrste propulzije te druga tehnološka ostvarenja. Bolden je na kraju dodao kako je pravi cilj NASA-e svesti tromjesečni put na Crveni planet, na svega nekoliko dana. 'O, toliko smo blizu toga, ali moramo ulagati u tu tehnologiju', zaključio je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju