Obavijesti Video Pretražite Navigacija

San Antonio: Od ljudskog izmeta do prirodnog plina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki grad San Antonio sklopio je sporazum zahvaljujući kojemu će postati prvi grad u SAD-u koji će na komercijalnoj razini prikupljati plin metan iz ljudskog izmeta i pretvarati ga u gorivo.

Stanovnici toga teksaškog grada godišnje proizvode 140.000 tona tvari koje se nježno nazivaju "bio-otpadom", a koje se mogu pretvoriti u prirodni plin, izjavio je jedan gradski dužnosnik.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Keniji Tragedija u Keniji VIDEO Strašna eksplozija kamiona s plinom: Ozlijeđeno gotovo 300 ljudi, među poginulima je i dijete Eksplozija u Mongoliji U glavnom gradu Mongolije VIDEO Eksplodirala cisterna sa 60 tona plina: Poginulo najmanje šest osoba

"Mogli bismo to nazvati i nekako drugačije", rekao je i dodao kako će glavni nusprodukt ljudskog izmeta - metan - uskoro biti pretvaran u prirodni plin koji će se koristiti kao gorivo u američkim energetskim postrojenjima.

Grad je odobrio sporazum, prema kojemu će privatna tvrtka Ameresco pretvarati ljudski "bio-otpad" u prirodni plin, u količini od 1,5 milijuna kubnih stopa dnevno. Prethodno će iz toga otpada izdvojiti tekućinu i ugljični dioksid. Tako dobiveni plin prodavat će se na tržištu.

Nakon ovoga sporazuma, 90 posto tvari koje građani San Antonija isperu u svojim zahodskim školjkama bit će reciklirano. Tekućine se već koriste za navodnjavanje, krute tvari se pretvaraju u kompost, a sada će se iskorištavati i metan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene