Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpora istraživanjima

SAD: Odobrena uporaba ljudskih matičnih stanica po novoj politici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obamina administracija u srijedu je odobrila prvu uporabu ljudskih matičnih stanica za eksperimente financirane iz saveznog proračuna, prema novoj politici koja treba snažno proširiti vladinu potporu za to područje biomedicinskih istraživanja koje prate velika očekivanja, ali i osporavanja.

Nacionalni institut za zdravlje (NIH) iz Bethesde, u predgrađu Washingtona, odobrio je uporabu 11 linija matičnih stanica koje su proizveli znanstvenici Dječije bolnice u Bostonu i dvije linije koji su proizvod istraživača Sveučilišta Rockefeller u New Yorku. Sve su dobijene iz embrija ostalih od parova koji su prošli kroz tretman umjetne oplodnje, objavio je NIH. 'To je stvarna promjena krajolika. To je prvi predujam na puno duljoj listi...koja će ovlastiti znanstvenu zajednicu da ispita potencijale istraživanja matičnih stanica', izjavio je direktor NIH-a Francis Collins.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nada za slijepe Novi pokušaji liječenja sljepoće Slika nije dostupna Odobrila Uprava za hranu i lijekove Prvi pacijent liječen s embrionalnim matičnim stanicama

Potez su pozdravili pristaše istraživanja kao dugoočekivanu promjenu koja će omogućiti američkim znanstvenicima da koriste milijune dolara saveznih sredstava za proučavanje stotina linija matičnih stanica, što je bilo onemogućeno odlukama Obaminog prethodnika Georgea W. Busha, na moralnim temeljima. Prema Bushevoj politici, znanstvenici u saveznim ustanovama bili su ograničeni na proučavanje 21 linije matičnih stanica, što je po riječima kritičara bilo nedostatno, dok će sada moći koristi znatno više linija stanica, uz veliko povećanje broja znanstvenika i eksperimenata koje će financirati vlada.

Samo stvaranje linija matičnih stanica embrija i dalje će se financirati iz privatnih fondova. 'To je ono što smo čekali. Jako smo uzbuđeni', izjavila je Amy Comstock Rick iz Koalicije za napredna medicinska istraživanja, skupine koja je predvodila lobiranje za ublažavanja saveznih ograničenja na istraživanja. Objavu odluke NIH-a osudili su protivnici istraživanja, ističući da je uporaba ljudskih embrija neetična i nepotrebna, jer sada postoji mogućnost uporabe matičnih stanica odraslih, kao i druge alternative. 'Etički, ne mislimo da bi porezni obveznici trebali financirati istraživanja koja se oslanjaju na uništavanje ranog ljudskog života u bilo kojoj fazi', kazao je predstavnik Američke katoličke biskupske konferencije, Richard Doerflinger.

Mnogi znastvenici vjeruju da će embrionalne matične stanice pružiti temeljni uvid u skrivene uzroke niza bolesti, te poslužiti za liječenje dijabetesa, Parkinsonove bolesti, paralize i drugih bolesti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene