Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rijeci Po zbog suše prijeti skraćivanje za 100 kilometara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanska rijeka Po se zbog dugotrajnih suša sve brže skraćuje, tako da bi već za nekoliko desetljeća mogla biti kraćom čak 100 km, upozorili su stručnjaci.

Zbog sve nižeg vodostaja u koritu rijeke Po, slana morska voda sve dublje prodire u ušće najduže talijanske rijeke i tako je skraćuje.

Pročitajte i ovo Podizanje brane u Hrvatskoj Kostajnici Vodostaj u stalnome rastu VIDEO Pripreme za obranu od poplave u Hrvatskoj Kostajnici: "Napokon i mi imamo branu" Ograničenja vode u Španjolskoj - 4 Katalonija na udaru Izvanredno stanje zbog najveće suše u povijesti: Spremaju se ograničenja potrošnje vode

Znanstvenici su stoga zatražili od poljoprivrednika da štedljivo
koriste rječnu vodu. 73 posto od približno 2,5 milijardi prostornih metara vode, koliko se godišnje crpi iz rijeke Po, namijenjeno je navodnjavanju poljoprivrednih površina.

"Moraju se razviti nove, učinkovitije metode navodnjavanja i odustati od proizvodnje onih kultura koje zahtijevaju previše vode poput riže, kukuruza i kiwija", naglašava Vincenzo Ferrara, znanstveni koordinator konferencije o promjeni klime koja se održava u gradu Parmi.

"Da bi se u Italiji proizveo 1 kg žitarica, potrebno je 2.400 litara
vode, dok je u Nizozemskoj dovoljno 600 litara", kaže Ferrara. U dolini rijeke Po proizvodi se čak jedna trećina ukupne talijanske agrarne produkcije.

Predsjednica udruge talijanskih uzgajivača riže Deborah Piovan oglasila je zvona na uzbunu: "Prošle sam godine još imala 50 hektara rižinih polja, sve smo izgubili. Morska voda prodire sve dublje u ušće, a slanom vodom ne možemo navodnjavati polja", kaže Piovan.

Rijeka Po izvire u Alpama blizu talijansko-francuske granice i
ulijeva se u Jadransko more kod Venecije. Duga 652 km rijeka Po je najveća u Italiji. Slivno područje prostire se na 75 tisuća km. Svojim najvećim dijelom rijeka protiče kroz Dolinu Poa (Pianura Padana), najvažniju i najbogatiju industrijsku regiju Italije. Po ima široku deltu od otprilike 380 km.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene