Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rat znanstvenika zbog izbacivanja Plutona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stižu prve reakcije na odluku Međunarodne udruge astronoma kojom se Plutonu oduzima status planeta. Vodeći NASA-ini znanstvenici zaduženi za robotsku misiju na taj svemirski objekt odluku su nazvali "sramotnom".

Prema novoj definici, Pluton se od sada smatra patuljastim planetom.

Pročitajte i ovo Stipo Mlinarić pitao i premijera Mlinarić ljut zbog knjige: "Pustio sam dva dana da vidim hoće li itko reagirati" Slika nije dostupna Snimili ga astronomi Pronađen svijet bez sunca

Dr. Alan Stern, voditelj misije nazvane "Novi horizonti", najoštriji je u kritikama. On kaže da se radi o odvratnoj definiciji jedne šlampave znanosti, koja neće proći iz najmanje dva razloga.

- Kao prvo, nemoguće je povući crtu između patuljastih planeta i planeta. To je kao da ljude odijelite od "neljudi" po jednom jedinom kriteriju, npr. ljudi su bića koja žive u grupama, kaže Stern.

- Drugi razlog je što je nova definicija još gora i nepreciznija od prošle jer je nekonzistentna, nastavlja Stern. 

Prema jednom od tri kriterija planet je objekt koji je "raščistio susjedstvo oko svoje orbite". Najveći objekti u Sunčevu sustavu ili su okolni materijal sabili u prirodne satelite ili su ga raspršili u međuzvjezdani prostor i tako ostali sami u svojoj orbiti.

Pluton je, pak, eliminiran zato što mu je orbita izrazito eliptična pa se dijelom poklapa s Neptunovom.

No, Stern ukazuje na činjenicu da Zemlja, Mars, Jupiter i Neptun također nemaju raščišćenu orbitu. Zemlja, naprimjer, orbitira zajedno s još 10 tisuća bliskih asteroida, a Jupiter s njih čak 100 tisuća. 

- Da Neptun ima čistu orbitu, tamo ne bi bilo Plutona, dodaje Stern.

Stern je naglasio da su znanstvenici sličnog mišljenja već pokrenuli peticiju da se promijeni odluka o izbacivanju Plutona iz reda planeta.
 
Owen Gingerich, profesor emeritus s Harvarda, koji predsjeda udrugom astronoma, jedan je od onih koji su zastupali ideju da Pluton ostane planet, ali da mu se dodaju još tri tijela i da se tako broj planeta poveća na 12.

On smatra da je odluka posljedica revolta znanstvenika koji se bave gravitacijom i dinamikom svemirskih objekata.

- Mi smo u svojoj definiciji uzeli u obzir mišljenje s kojim će se složiti planetarni geolozi. Tada su se oni koji se bave njihovom dinamikom našli uvrijeđeni smatrajući da smo ih trebali konzultirati u tom smislu. Bilo ih je dovoljno da izglasuju svoje stajalište i izazovu ovu katastrofu, žali se Gingerich.

On smatra da je njihov revolt doveo do potpunog srozavanja znanstvenog integriteta, a za to dijelom optužuje i same članove udruženja. 

Od 2 700 prisutnih članova većina je bila za to da se broj planeta poveća na 12. No, među samo 10 posto onih koji su glasovali, nalazili su se svi pobunjenici i izbacili Pluton iz reda planeta.

Pobjednici sada likuju, ali smatraju da imaju sve argumente za uniženje Plutona.

- Pluton ima mnogo, mnogo prijatelja, a mi ne želimo Pluton i njegove prijatelje jer bi onda bila velika gužva, ironičan je dr. Iwan Williams, koji smatra da bi Plutonovim ostankom među planetima, njihov broj do kraja desetljeća dosegnuo stotinu.

- Nisam bio za 12 planeta, mislim da bi takva odluka donijela još veće probleme i potpunu konfuziju pa sam odlučio da je najbolje izbaciti Pluton i ostaviti 8 planeta. I dalje mislim da je to najbolje rješenje, rekao je dr. Mike Brown.

Brown je posebno zadovoljan odbacivanjem Plutona.

- Osam je dovoljno, možda uđem u povijest kao čovjek koji je ubio planet Pluton, izjavio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene