Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Misija Hubble okončana

Raketoplan Atlantis sletio u Kaliforniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki raketoplan Atlantis u nedjelju se uspješno vratio na Zemlju, sletjevši u zračnoj bazi Edwards u Kaliforniji nakon što je loše vrijeme spriječilo njegov povratak na sletnu stazu Svemirskog centra Kennedy na Floridi, objavila je NASA.

Sedmočlana posada vratila se s rizične 13-dnevne misije servisiranja NASA-inog svemirskog teleskopa Hubble, koja je uključivala pet dugotrajnih svemirskih šetnji. Kontrola leta misije Atlantisa u Houstonu do posljednjeg je trenutka čekala da se popravi vrijeme nad Floridom, prije nego je kapetanu Scott Altmanu javljeno da letjelicu usmjeri na rezervno sletište u kalifornijskoj pustinji Mojave. 'Dobrodošao kući, Atlantis. Čestitke na vrlo uspješnoj misiji davanja Hubbleu novog para očiju', poručeno je radio vezom iz Kontrole misije kada se Atlantis zaustavio na pisti baze Edwards.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Unatoč oštećenju VIDEO: Atlantis se spojio s teleskopom Hubble Slika nije dostupna U planu pet svemirskih šetnji Atlantis lansiran u misiju na svemirski teleskop Hubble

'Imali smo sjajnu vožnju'

'Bilo je uzbudljivo od početka do kraja. Imali smo sjajnu vožnju', odgovorio je kapetan Altman. Slijetanje 'shuttlea' u Kaliforniju NASA-u stoji do dva milijuna dolara u troškovima prijevoza i jednog tjedna rada. Raketoplan se prevozi na Floridu, pričvršćen na modificirani Boeing 747. Atlantis je tijekom misije koja je trajala dva dana dulje od previđenog, zbog odgode slijetanja ne Floridu predviđenog za petak, 197 puta obletio Zemlju, prevalivši 8.5 milijuna kilometara.

Hubble obnovljen

Astronauti su iza sebe ostavli obnovljeni Hubble, koji je po riječima znanstvenika opremljen bolje nego ikada i u idućih bi pet do deset godina trebao nastaviti slati spektakularne slike svemira. U novu kameru i druge instrumente, i cjelokupnu obnovu 19-godišnjeg orbitalnog opservatorija, uloženo je milijardu dolara. Stručnjaci NASA-e procjenjuju da će Hubble pasti u Pacifik početkom 2020. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene