Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U planu pet svemirskih šetnji

Atlantis lansiran u misiju na svemirski teleskop Hubble

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki raketoplan Atlantis je uspješno lansiran iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi, u petu i zaključnu misiju popravka svemirskog teleskopa Hubble.

Sedmočlana posada Atlantisa provest će pet dana u nadogradnji Hubblea, orbitalnog opservatorija koji već gotovo dva desetljeća snima svemir. Od posljednje NASA-ine servisne misije na Hubble 2002. proteklo je sedam godina, a svemirski teleskop je dizajniran tako da su mu potrebni servisi najmanje svake tri godine.

Pročitajte i ovo Sudar dviju galaksija koji je snimio teleskop Hubble (Foto: NASA) NASA objavila fotografije Impresivan prizor: Snimljen jedan od najblještavijih i najveličanstvenijih događaja u svemiru Slika nije dostupna NASA: Hubble ne ide u mirovinu

Misija planirana 2004. otkazana je nakon tragedije raketoplana Columbia, a i sadašnja nosi određene rizike jer u orbiti Hubblea ima više svemirskog smeća nego u nižoj orbiti Međunarodne svemirske stanice, objavila je NASA, procjenjujući kako su izgledi 'jedan prema 221' da letjelicu pogode svemirski ostaci iz ranijih misija.

Raketoplan Endeavour stoga je u pripremi za slučaj da neplanirani događaj stvori potrebu spašavanja posade Atlantisa za vrijeme misije ukupnog trajanja 11 dana, tijekom koje je planirano pet 'svemirskih šetnji' na kojima će se obavljati popravci, te zamjena kamere i modula pomoću kojeg se Hubbleom upravlja sa zemlje, navodi NASA.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene