Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prva međunarodna banka nuklearnog goriva osnovana je u Sibiru, u okviru ugovora koji su zaključile Rusija i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).


Priopćila je to Ruska agencija za atomsku energiju (Rosatom). Banka koja se nalazi na području Angarska, na jugoistoku Rusije, posjeduje 120 tona niskoobogaćena (između 2 i 4,95 posto) nuklearnog goriva, dodaje Rosatom u priopćenju.

Vezani članci Velika akcija policije na ulicama Beča - 3 Austrija razmišlja o dugotrajnom zatvoru za osuđene teroriste i oduzimanju državljanstva potencijalnim napadačima Slika nije dostupna Inspektori pronašli tragove urana u Siriji

'Ta je količina dovoljna za dva punjenja reaktora na laki vodik snage 1.000 megavata', dodaje se iz istog izvora. U Angarsku od 2007. radi središte za obogaćivanje uranija izgrađeno u suradnji s Kazahstanom, koje već opskrbljuje Ukrajinu i Armeniju, navodi ruska agencija.

IAEA i Rosatom parafirali su koncem ožujka u Beču ugovor o osnutku međunarodne banke za nuklearno gorivo na temelju kojeg zemlje potpisnice ugovora o neširenju nuklearnog oružja mogu nabaviti niskoobogaćeni uranij.

>> UN: S. Koreja, unatoč zabrani, izvozi nuklearnu energiju

Zemlje koje se budu htjele opskrbljivati u banci morat će se obratiti IAEA-i koja će zaprimiti njihov zahtjev, uputiti ga Rusiji i preuzeti gorivo koje će zatim isporučiti klijentu. Moskva se nada da će ovom inicijativom stabilizirati tržište nuklearnog goriva i osigurati nabavu. (Hina)