Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koristi se lažiranim deklaracijama

UN: S. Koreja, unatoč zabrani, izvozi nuklearnu energiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja izvozi nuklearnu i raketnu tehnologiju, pri čemu se koristi brojnim posrednicima, lažnim tvrtkama i kriminalnim mrežama, tvrdi se u izvješću stručne skupine UN-a.

Sedmočlana skupina zadužena je za praćenje provedbe sankcija koje su nametnute Sjevernoj Koreji nakon što je 2006. i 2009. izvela nuklearne pokuse. Sankcijama se zabranjuje Pyongyangu uvoz i izvoz nuklearne tehnologije i konvencionalnog oružja, osim lakog oružja.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Jarun najveća zona bez automobila - 2 Zabrana Na Jarun se više ne smije automobilom, pročelnik Pavuna otkrio kako će Zagrepčani sada do rekreacije i roštilja: "Idealno bi bilo..."

Pozivajući se na diplomatski izvor koji je htio ostati neimenovan, AP prenosi da se u izvješću na 47 strana navodi da je Sjeverna Koreja uključena u nedozvoljene aktivnosti razvoja nuklearne i raketne tehnologije u Siriji, Iranu i Mianmaru. Pri takvim aktivnostima izvoza oružja i tehnologije Sjeverna Koreja koristi se nizom tehnika za prikrivanje stvarnih aktivnosti. Stručna skupina kaže da se radi o lažiranju deklaracija o sadržaju pošiljki, krivotvorenju dokumenata o polazištu i krajnjem odredištu, pri čemu se koristi 'čitavim nizom posrednika, lažnih tvrtki i financijskih institucija'.

Kao primjer se navodi slučaj iznajmljenog zrakoplova zaustavljenog u prosincu 2009. godine u Tajlandu s 35 tona oružja, među kojim su bile i protuzrakoplovne rakete. Teret je bio upisan kao vlasništvo tvrtke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, registrirane u Gruziji, a zatim je sve iznajmljeno tvrtki registriranoj u Hong Kongu. U drugom slučaju je vojna oprema iz Sjeverne Koreje zaplijenjena u Durbanu u JAR dok su istovremeno u Kongo doputovali sjevernokorejski stručnjaci koji su trebali sastaviti tu opremu za još nepoznatog naručitelja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene