Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Arheolozi su u sjevernom Peruu pronašli dvadesetak grobnica s rukotvorinama iz doba prije Inka, među kojima 130 keramičkih kipića i obredni nož od zlata, bakra i srebra.


Grobnice su pronađene kraj piramide u rezervatu Pomac, oko 680 km sjeverozapadno od Lime i potječu iz doba kulture Sican iz X. i XI. stoljeća, kako piše list.

Vezani članci Bivši peruanski predsjednik Vizcarra Skandal svjetskih razmjera: Bivši predsjednik ove zemlje protiv korone se cijepio još u - listopadu prošle godine! Slika nije dostupna FOTO Arheolozi oduševljeni ovim otkrićem!

Japanski arheolog Izumi Shimada i direktor peruanskog državnog muzeja Sican koji su u srpnju počeli iskapanja nisu bili dostupni za izjave.

Nekoliko je kostura pronađeno u grobnicama koje su iskopane na dubini od 10 metara, na više razina. U jednoj je navodno kostur žene stare 25 godina čija je posmrtna odaja ukrašena minijaturnim glinenim brodovima poznatim pod nazivom crisoles, desetinom keramičkih kipića boga Sicana, pločama od pozlaćenog bakra i srebrnjacima. 

Usto je pronađen i obredni nož dug 35 cm načinjen od zlata, bakra i srebra, s drškom u obliku boga Sicana.