Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pronađeno blago iz doba prije Inka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arheolozi su u sjevernom Peruu pronašli dvadesetak grobnica s rukotvorinama iz doba prije Inka, među kojima 130 keramičkih kipića i obredni nož od zlata, bakra i srebra.

Grobnice su pronađene kraj piramide u rezervatu Pomac, oko 680 km sjeverozapadno od Lime i potječu iz doba kulture Sican iz X. i XI. stoljeća, kako piše list.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija objavila detalje Okršaj na jugu Hrvatske: Dobio šakom u glavu pa napadača ubo nožem u trbuh Ilustracija KBC Split Muškarac napadnut nožem u Splitu, policija privela dvije osobe

Japanski arheolog Izumi Shimada i direktor peruanskog državnog muzeja Sican koji su u srpnju počeli iskapanja nisu bili dostupni za izjave.

Nekoliko je kostura pronađeno u grobnicama koje su iskopane na dubini od 10 metara, na više razina. U jednoj je navodno kostur žene stare 25 godina čija je posmrtna odaja ukrašena minijaturnim glinenim brodovima poznatim pod nazivom crisoles, desetinom keramičkih kipića boga Sicana, pločama od pozlaćenog bakra i srebrnjacima. 

Usto je pronađen i obredni nož dug 35 cm načinjen od zlata, bakra i srebra, s drškom u obliku boga Sicana. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene