Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pronađen najstariji hebrejski tekst

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arheolozi u Izraelu objavili su da su iskopali najstariji hebrejski tekst ikad pronađen, dok su otkopavali utvrdu koja gleda na dolinu gdje je prema Bibliji David ubio Golijata.

Stručnjaci još nisu uspjeli dešifrirati u potpunosti pet redaka teksta ispisanih crnom tintom na komadu glinene posude iskopane s dva hektara velikog arheološkog nalazišta pod imenom utvrda Elah ili Khirbet Qeiyafa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Senzacionalno otkriće Znanstvenici pronašli najstariji dokaz života na Zemlji, puno stariji nego se mislilo Slika nije dostupna Proslavio rođendan OVO JE NAJSTARIJI ČOVJEK NA SVIJETU Nevjerojatno koliko ima godina

Biblija kaže da je David, koji će kasnije postati čuveni kralj Židova, ubio Golijata, filistinskog ratnika, u bitci u Elahovoj dolini, danas vinogradarskom području i izraelskoj satelitskoj stanici.

Arheolozi s Hebrejskog sveučilišta kazali su da se datiranjem ugljikom artefakata pronađenih u utvrdi, oko 20 km jugozapadno od Jeruzalema, došlo do spoznaje da je hebrejski tekst napisan prije otprilike 3000 godina, tisuću godina prije svitaka s Mrtvog mora.

Uspjeli su prepoznati neke riječi poput 'sudac', 'rob' i 'kralj'.

Yosef Garfinkel, glavni arheolog na nalazištu, kazao je da bi to otkriće moglo rasvijetliti razdoblje kad je kralj David vladao Izraelcima.

'Kronologija i geografija Khirbet Qeiyafe baca jedinstvenu sliku na mitologiju, povijest, historiografiju i arheologiju vezano uz kralja Davida', rekao je Garfinkel.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene