Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Proljeće u Europi počinje sve ranije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proljeće u Europi danas počinje najmanje šest do osam dana ranije nego prije trideset godina, pokazala je studija objavljena u petak u britanskom znanstvenom časopisu Global Change Biology.

Sve raniji dolazak proljeća nije, dakle, pusta priča, nego znanstveno dokazana činjenica kojoj su uzrok klimatske promjene, tvrdi 17 znanstvenika koji su sudjelovali u projektu.

Pročitajte i ovo Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

U nekim državama, kao u Španjolskoj gdje su temperature najviše rasle, zima prestaje čak dva tjedna ranije nego prije trideset godina. 

U Engleskoj proljeće dolazi deset, a u Austriji tri dana ranije. Studija pokazuje da i jesen počinje tri dana ranije nego početkom sedamdesetih godina 20. stoljeća. 

Znanstvenici su na temelju analize 125.000 studija o 542 biljne vrste i 19 životinjskih vrsta obavljenih između 1971. i 2000. zaključili da te promjene uzrokuju klimatske promjene. 

Premda nam se pomisao o ranijem početku proljeća može i svidjeti, dr. Tim Sparks iz britanskoga Centra za ekologiju i hidrologiju upozorava da ta promjena može "ugroziti hranidbeni lanac", jer bi se moglo dogoditi da se "neke vrste koje ovise jedne o drugima počnu razvijati u različitom ritmu". 

Pravo je pitanje, objasnio je znanstvenik, "što će se događati tijekom sljedećih stotinu godina, dok će temperature još više rasti". 

"Tu pojavu ne možemo zaustaviti, ali je možemo usporiti", naglasio je. 

Drugo britansko istraživanje objavljeno u petak pokazuje da bi se tijekom sljedećih desetljeća zbog klimatskih promjena mogli promijeniti i omiljena odredišta britanskih turista. 

Popularna mjesta kao što su španjolska Mallorca ili Ibiza mogla bi postati previše vruća za britanske turiste, pokazala je anketa osiguravajućeg društva Halifax.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene