Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Djeca rođena prije 26 tjedna trudnoće imaju više mentalnih i socijalnih problema kada navrše 11 godina od njihovih vršnjaka rođenih u terminu, objavili su znanstvenici u časopisu Pediatrics.


"Prerano rođena djeca pate od puno više zdravstvenih problema i zahtjevaju veću zdravstvenu skrb kroz školsku dob", rekao je voditelj studije dr. Aijaz Farooqi.

Vezani članci Pukla cijev u Selskoj - 7 Cijevi su iz doba Marije Terezije i Franje Josipa, pa nije čudno da se ovo događa: ''Oni samo krpaju, ovo je katastrofa'' Nova aplikacija DNEVNIK.hr-a: Još brža, preglednija i prilagođenija čitateljima Nova mobilna aplikacija DNEVNIK.hr-a: Još brža, preglednija i prilagođenija čitateljima

"No, primjetno je kako samo mali broj djece pati od teških poremećaja koji ometaju svakodnevan život. Ukupni rezultati studije su ohrabrujući", dodao je dr. Farooqi.

Njegov tim iz Sveučilišne bolnice Umea u Švedskoj usporedio je podatke 86 prerano rođene djece i isto toliko njihovih pravodobno rođenih vršnjaka u dobi od 11 godina.

Iskazi njihovih roditelja, učitelja i same djece pokazali su da su imali puno više slučajeva depresije te problema u ponašanju.

Učitelji su primjetili da su se takva djeca teže privikavala na
školu, a češće su patila od kroničnih zdravstvenih problema.

Unatoč povećanom riziku od mentalnih poremećaja i teškoća u školovanju, 85 posto prerano rođene djece pohađa redovne škole, istaknuo je Farooqi dodajući da većina njih pritom nije patila od nekog težeg oblika prilagodbe na školsku okolinu.

Rezultati studije ukazuju na to da bi se programi namijenjeni prerano rođenoj djeci mogli poboljšati dodatnim psihološkim i obiteljskim tretmanima, osobito u ranoj dobi.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju