Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novoizabrani ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je jučer da svoj dobar rezultat od 70,28 posto glasova na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju vidi kao "kapital povjerenja" za rješavanje socijalno-gospodarskih problema u zemlji.


"To je dobar rezultat koji vidim kao kapital nužnog povjerenja za rješavanje najvećih socijalno-gospodarskih problema s kojima je sučeljena naša zemlja i za poboljšanje života naših građana", izjavio je na televiziji Medvedev (42).

Vezani članci Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Sedmi predsjednički izbori održat će se krajem prosinca: Evo koje još ključne datume treba imati na umu Slika nije dostupna Medvedev predlaže produljenje predsjedničkog mandata

Izjavu je dao pošto je predsjednik središnjeg izbornog povjerenstva Stanislav Vavilov objavio konačne rezultate četvorice kandidata na predsjedničkim izborima.

Medvedev, prvi dopredsjednik vlade zadužen za velike socijalne programe u zemlji i nasljednik kojeg si je izabrao predsjednik Putin, dobio je 70,28 posto glasova. Komunistički kandidat Genadij Zjuganov osvojio je 17,72 posto, ultranacionalist Vladimir Žirinovski 9,35 posto, a proeuropski kandidat Andrej Bogdanov 1,30 posto, rekao je Vavilov za informativnu postaju Vesti. Odaziv je bio 69,81 posto, prema Vavilovu.

Jedan od članova povjerenstva, komunist Evgenij Koljušin na televiziji je izrazio nezadovoljstvo tijekom izbora, prenijela je novinska agencija Itar Tass.

Rezultati su dobiveni "zahvaljujući povredi načela slobodnih izbora", rekao je, prema ruskoj novinskoj agenciji.

Budući da je OESS bojkotirao izbore, jedina zapadna promatračka misija, koju je poslala Parlamentarna skupština Vijeća Europe, ocijenila je u ponedjeljak da izbori nisu bili ni "slobodni" ni "pošteni".

Prema anketi neovisnog instituta za sociološka istraživanja Levada, 44 posto Rusa misli da će Medvedev ostati na dužnosti predsjednika samo jedan četverogodišnji mandat, a 61 posto se "zapravo slaže" s mišljenjem da će "vlast u zemlji i dalje biti u rukama Putina i njegova okružja".

Anketa je provedena među 1.600 ruskih građana od 22. do 25. veljače, uz dopušteno odstupanje koje je jednako ili niže od 3 posto.