Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mogu li ugroziti Appleov tablet?

Pogledajte nove tablete koji će pokušati prekinuti dominaciju iPada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavljeno je nekoliko zanimljivih modela, a pažnju posebno privlači Lenovov sedam inčni tablet koji košta samo 199 dolara

U Berlinu se održava IFA sajam potrošačke elektronike na kojem, među brojnim zanimljivim proizvodima i gadgetima, dominiraju tableti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi Mango telefon namijenjen je japanskom tržištu Predstavljen prvi smartphone s novom verzijom mobilnih Windowsa Slika nije dostupna Surfanje na visini Tableti i u zrakoplovima

S obzirom da se sve veći broj korisnika odlučuje na kupnju ovih uređaja, a kako i prognoze tržišnih analitičara pokazuju njihovu sve veću prodaju u budućnosti, većina velikih IT kompanija u posljednje je vrijeme predstavila svoje modele s kojima će pokušati konkurirati trenutno nedodirljivom iPadu. Prvo je svoje tablete prije par dana predstavio Sony, a sada su nove modele predstavili Samsung, Lenovo i Toshiba.

Samsungov Galaxy Tab 7.7 nasljednik je originalnog Taba predstavljenog prije godinu dana te ima veći (7,7 inča) i bolji ekran – Super AMOLED Plus rezolucije 1280x800 piksela

. Za brzo obavljanje operacija brine se dvojezgreni 1,4GHz procesor, a od ostalih opcija tu su i dvije kamere, podrška za HSPA+ te do 64GB memorije za pohranu podataka. Operativni sustav, kao i kod svih novopredstvljenih tableta jest Android, verzija 3.2.

Lenovo je također predstavio manji tablet s dijagonalom ekrana od sedam inča koji bi mogao privući velik broj korisnika koji razmišljaju o kupovini tableta, ali su im oni preskupi. Naime, Lenovov model IdeaPad A1 u SAD-u koštat će samo 199 dolara – za tu cijenu sigurno nećemo dobiti najnapredniji tablet, ali po onome što možemo pročitati na internetu, njegove bi opcije trebale zadovoljiti većinu prosječnih korisnika.

Tako dolazi s 1GHz jednojezgrenim procesorom, ima 8GB prostora za pohranu podataka (dostupne su i 16 i 32GB verzija) koji se dodatno mogu proširiti microSD memorijskim karticama, dvije kamere i microUSB priključak. Također, treba spomenuti da dolazi s ugrađenim GPS-om za čije korištenje nije potrebna internetska veza tako da će bez problema zamijeniti uređaje za navigaciju.

Kao jedini nedostatak ovom uređaju možemo izdvojiti verziju Androida namijenjenu pametnim telefonima (2.3 Gingerbread), a ne tabletima, no za cijenu od 200 dolara to je žrtva koju se lako može podnijeti.

Svoj tablet predstavila je i Toshiba (AT200) koja je, barem kako tvrde u toj kompaniji, predstavila 'najtanji tablet na svijetu' (7,7 mm). Ostale opcije su manje-više standardne – 10 inčni ekran, 1,2 GHz procesor i dvije kamere, a treba izdvojiti i miniHDMi izlaz te microUSB i microSD utore.

Ipak, mnogi analitičari vjeruju da bi prva kompanija koja bi mogla ozbiljno ugroziti iPad trebao biti Amazon sa svojim nadolazećim tabletima. Prema glasinama koje kruže internetom, ova će kompanija u studenom predstaviti svoj sedam inčni tablet (cijena će navodno iznositi 250 dolara), a početkom sljedeće godine i 10 inčni model.

Nadamo se da će ova konkurencija dovesti i do skorašnjeg smanjenja cijena ovih uređaja koji su većini korisnika i dalje preskupi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene