Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi Mango telefon namijenjen je japanskom tržištu

Predstavljen prvi smartphone s novom verzijom mobilnih Windowsa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovaj smartphone napravili su Toshiba i Fujitsu te je riječ o prvom Windows Phone telefonu u Japanu, odnosno prvom WP 7.5 telefona na svijetu

Iako danas Microsoftov operativni sustav za mobilne uređaje Windows Phone 7 ne zauzima osjetni udio na tržištu pametnih telefona, ta bi se situacija uskoro trebala promijeniti pa bi, ako je vjerovati dosadašnjim predviđanjima istraživačkih kompanija poput Gartnera, mobilni Windowsi u budućnosti mogli zaprijetiti Appleu i njegovom iPhoneu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Microsoftova konkurencija iPadu! Stižu Windows 8 tableti Slika nije dostupna Promet stao 20 minuta Odbjegla kujica zatvorila autocestu u Oregonu

U borbi za zauzimanje što većeg udjela mobilnom tržištu Microsoft računa da će mu pomoći potpisivanje ugovora s Nokijom, ali i predstavljanje smartphonea koji će raditi na novoj verziji njihova mobilnog operativnog sustava – Windows Phone 7.5, poznatoj kao Mango.

Ovi telefoni uskoro bi se trebali pojaviti na tržištu, a službeno je predstavljen i prvi uređaj koji će raditi na Mangu – riječ je o uređaju Toshibe i Fujitsua naziva IS12T koji će se od rujna pojaviti u ponudi japanskog mobilnog operatera KDDI.

Zanimljivo je da je, osim što je ovo prvi Mango uređaj, IS12T prvi Windows Phone telefon koji će se prodavati u Japanu. Sam je telefon otporan na vodu i prašinu, ima 3,7 inčni ekran i 32GB memorije za pohranu podataka, radi na Qualcommovu 1GHz procesoru te ima kameru rezolucije čak 13 megapiksela.

U Microsoftu kažu da nova verzija njihova mobilnog operativnog sustava donosi više od 500 novih opcija, među kojima su i multitasking, copy i paste, bolja integracija društvenih mreža, Internet Explorer 9 i podrška za HTML 5.

Nakon izlaska ovog telefona, uskoro na tržištu (američkom i europskom) možemo očekivati i pametne telefone drugih mobilnih proizvođača koji će raditi na Mango verziji mobilnih Windowsa. Među tim kompanijama najvjerojatnije će biti i dosadašnji partneri – LG, HTC i Samsung, kao i Acer, Fujitsu i ZTE, a nadamo se da ćemo do kraja godine vidjeti i prvi Nokijin smartphone koji će raditi na Microsoftovom mobilnom operativnom sustavu.

Prema informacijama koje kruže internetom, riječ je o telefonu koji će hardverski biti sličan nedavno predstavljenom modelu N9 koji ima 3,9 inčni ekran i radi na 1GHz procesoru te ima 16, odnosno 64GB flash memorije.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene