Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Plutonij trajniji nego se mislilo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plutonij u nuklearnim bojevim glavama čini se postojanijim nego što se prije vjerovalo, pokazala je studija prema kojoj se taj element zadržava aktivnim i do stotinu godina.

Znanstvenici, koji su proučavali bojeve glave u arsenalu nuklearnog oružja američke vlade izvijestili su da plutonijeva jezgra oružja, ostaje djelotvorna dvostruko dulje nego li se ranije vjerovalo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna CIA: Sirijski reaktor imao kapacitet za 2 nuklearna oružja godišnje Slika nije dostupna Zapljenjen kilogram radioaktivnog materijala

Zaključke je u srijedu objavila Nacionalna administracija za
sigurnost, poluautonomna agencija (NNSA) u Ministarstvu energetike koja nadzire program nuklearnog oružja.

- Studije su pokazale da razgradnja plutonija u našem nuklearnom oružju neće desetljećima utjecati na pouzdanost bojevih glava, rekao je Linton Brooks, čelnik NNSA-e.

Nova otkrića znanstvenici su iskoristili kako bi ukazali na
neopravdanost izgradnje nove tvornice za proizvodnju plutonijevih jezgara jer Sjedinjene Države sada nemaju nijednu takvu tvornicu, već se koriste plutonijem iz starih bojevih glava.

- Nova otkrića pokazuju, praktički, da nam ne treba skupo, novo nukelarno oružje niti industrijska proizvodnju bombi. Zbog prijedloga za takvom proizvodnjom Sjedinjene Države čine se licemjernom zemljom jer drugima propovijedaju da ne mogu imati oružje za masovno uništenje, kazao je Jay Coghlan iz centra za nadzor nuklearnog oružja u Novome Meksiku.

Studija je pokazala nepotrebnom izgradnju tvornice za proizvodnju jezgre, kazala je i Susan Gordon, direktorica Saveza za nuklearnu odgovornost koja ističe da SAD ima veliki višak plutonijevih jezgri i sada je potvrđeno da oni mogu trajati i do 100 godina.

Američka vlada je dugo vremena tvrdila da će plutonij postati
nepouzdan za 45 do 60 godina.

Nova studija pokazuje da je minimalan život plutonija dug 85 godina do 100 godina, ovisno o bojevoj glavi.

Američki stručnjaci upozorili su da bojeve glave mogu propadati i zbog drugih elemenata unutar bojeve glave.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene