Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Astronomi su pronašli svoj 'sveti gral', odnosno planet van Sunčevog sustava, koji je dosad najbolji kandidat za podržavanje života i vode.


Dotični planet GJ 667Cc, udaljen je od Zemlje samo 22 svjetlosne godine i nalazi se točno na optimalnoj putanji oko svoje matične zvijezde, koja omogućava temperature na njegovoj površini, koje nisu ni preniske, niti previsoke za pronalazak vode u tekućem stanju.

Vezani članci Slika nije dostupna ČUDESNO Prvi put u povijesti snimljeno formiranje planeta Slika nije dostupna Astronomi otkrili planet s vedrim nebom i vodom u atmosferi

>> Astronomi u 2012. otkrili već četiri nova egzoplaneta!

'Sveti gral istraživanja egzoplaneta je pronaći planet u orbiti oko zvijezde na pravoj udaljenosti, tako da nije preblizu da voda ispari, ili predaleko da se voda smrzne', istaknuo je Steven Vogt, astronom sveučilišta Kalifornija, a prenosi Space.com.

'To je pun pogodak, tu nema rasprave ili sumnje. Nije na rubu te zone, već točno na najboljem mjestu', dodao je Vogt.

'Taj planet je novi najbolji kandidat na kojem bi mogla postojati tekuća voda i možda život, onakav kakvog ga mi poznajemo', istaknuo je Guillem Anglada-Escudé, koautor nove studije o egzoplanetima, zajedno s Vogtom.

Planet GJ 667Cc ima najmanje 4,5 puta veću masu od Zemlje, što ga svrstava u takozvanu kategoriju super-Zemlja. Treba mu samo 28 dana da napravi krug oko svoje zvijezde. 'Radi se praktički o našem susjedu. To nam je vrlo blizu. Postoji možda stotinjak zvijezda koje su nam bliže', istaknuo je Vogt.

Zvijezda oko koje se GJ 667Cc okreće je bijeli patuljak M klase, koji je slab i ima tek trećinu mase našeg Sunca. No zapravo se radi o sustavu tri zvijezde, ali se GJ 667Cc okreće oko bijelog patuljka, jer su druge dvije predaleko, ali bi svejedno izgledale zanimljivo na nebu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju