Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije ih otkrio Kepler

Astronomi u 2012. otkrili već četiri nova egzoplaneta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
2011. godina je bila vrlo dobra što se tiče potrage za egzoplanetima, a čini se kako će takva biti i 2012.

Jučer ujutro, samo četiri dana nakon Nove godine, atronomi su objavili kako su otkrili čak četiri egzoplaneta, piše Discovery News.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udaljen 57 svjetlosnih godina FOTO OVO su uočili astronomi u Svemiru! Slika nije dostupna Vreli Jupiter NASA otkrila plavi planet na kojemu pada staklena kiša

No, najzanimljivije od svega je to što ih nije otkrio NASA-in svemirski teleskop Kepler, već teleskop čija je baza na Zemlji. Egzoplanete je naime, otkrio Mađarski automatizirani sustav umreženih teleskopa HATNet koji se sastoji od 6 teleskopa čija je baza u dva opservatorija - u Fred Lawrence Whipple opservatoriju u Arizoni i opservatoriju The Submillimeter Array na Havajima. Koliko je to veliko otkriće govori podatak da se u posljednje 3 godine učetverostručio broj poznatih svjetova izvan našeg Sunčeva sustava, a većinom su otkriveni uz pomoć Keplera.

Novootkriveni egzoplaneti nazvani su HAT-P-34b, HAT-P-35b, HAT-P-36b i HAT-P-37b i svi spadaju u skupinu tzv. 'vrućih Jupitera'. To su planete koje koji su najmanje Jupiterove veličine, uvelike su napravljene od plina i nalaze se u orbiti zvijezde puno toplije od našeg Sunca i to na još bližoj udaljenosti.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene