Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Google optužio Microsoft i Apple da žele uništiti Android

Patentni rat se nastavlja – poskupljuju Androidi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mobilni proizvođači koji rade telefone na Androidu morat će plaćati još veće licence za korištenje patenata, što bi moglo dovesti i do poskupljenja telefona

Nastavlja se 'rat patentima' – nakon što je Apple tužio najveće proizvođače pametnih telefona koji rade na Googleovom Android operativnom sustavu (Samsung i HTC) za kršenje njihovih patenata, iz Googlea su sada napali Apple i Microsoft optuživši ih da su se udružili protiv Androida.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavlja se 'rat patenata' Samsung zahtijeva: Zabranite prodaju iPhonea 4S! Slika nije dostupna Samsung uzvraća udarac Zabrana prodaje iPhonea 5 u Europi?

Tako je David Drummond iz ove kompanije na službenom Googleovom blogu optužio Apple, Microsoft, Oracle i druge kompanije da su pokrenuli 'neprijateljsku i organiziranu kampanju' protiv Googlea preuzevši patente kompanija Novell i Nortel te sada od mobilnih proizvođača traže plaćanje visokih licenci za svaki Android uređaj.

On kaže da je cilj ovih kompanija da na kraju korištenje Androida – čija je licenca besplatna, tj. Googleu se ne plaća nikakva naknada – ali se zato moraju plaćati licence za patente , mobilnim proizvođačima bude skuplji od korištenja Windows Phone mobilnog operativnog sustava.

Navedeni patenti preuzeti od Nortela odnose se na 3G i 4G mreže, optiku, poluvodiče i drugo, a za njihovo preuzimanje natjecao se i Google koji je dao premalu ponudu u odnosu na skupinu kompanija koja je pobijedila.

Drummond je rekao da, umjesto da kompanije rade na dizajniranju novih uređaja i opcija, one se služe ovim taktikama kako bi natjerali mobilne proizvođače da im plaćaju veće licence, što na kraju može rezultirati još skupljim telefonima koji rade na Androidu, a sami patenti, umjesto za poticanje inovacija, sada služe kao sredstvo za njihovo sprječavanje.

'Pametni telefon može uključivati do 250 tisuća dvojbenih patenata te nam naši konkurenti žele nametnuti porez na račun tih neuvjerljivih patenata', dodao je Drummond.

Analitičar i stručnjak za intelektualno vlasništvo Florian Müller rekao je Ars Tehnici da Googleovci sada žale zato što se oni nisu domogli prava na Nortelove patnete te da su, kada su ušli na mobilne tržište, već znali da su 'patentni ratovi' među mobilnim kompanijama česti. On smatra da ova kompanija uskoro planira podići tužbu protiv Microsofta i Applea, a s ovakvim javnim napadima na glavne konkurente želi javnost pridobiti na svoju stranu.

Iz Microsofta je na ove Googleove tvrdnje odgovorio Brad Smith koji je na Twitteru podsjetio ekipu iz Googlea da im je Microsoft ponudio da im se pridruže te da se zajedno natječu za patente, a Googleovci su to odbili tako da tvrdnje ove kompanije baš i nemaju smisla.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene