Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otkrivena je legendarna jama u kojoj je vučica hranila Romula i Rema, koji su prema legendi osnovali Vječni grad, a izvanredno otkriće pokraj rimskog brežuljka Palatinum, obznanio je ministar kulture Francesco Rutelli.


Tijekom istraživačkih radova, koji ne prestaju u Rimu, otkrivena je na jednom od sedam povijesnih rimskih brežuljaka, Palatinumu, jama Romula i Rema. 

Vezani članci Papa Franjo Papa Franjo obratio se vjernicima: ''Neka ovo bude prilika za sve da otkriju obitelj kao kolijevku života i izvor mira'' Crkva San Paolo alla Regola - 1 U Arhivima pape Pija XII. pronađena 70 godina prešućivana tajna - naslovna rimska crkva kardinala Stepinca

Tim je otkrićem legenda o djeci Marsa i Rea Silvije, utemeljitelja Rima, čini se, pretvorena u stvarnost. 

- Za vrijeme istraživačkog iskapanja, ovih dana na Palatinumu, na dijelu prema cirkusu Maksimusu, jedna sonda je na 16 metara dubine otkrila nešto izvanredno, obznanio je na konferenciji za novinare ministar za kulturne aktivnosti Francesco Rutelli. 

Snimke koje je ostvarila sonda "mogu s razumnom sigurnošću označiti čuveno mjesto, do sada mitsko, o povijesti nastanka Rima", rekao je Rutelli. 

Ta jama bi trebala biti tzv. "lupercale", odnosno jama u kojoj je vučica (lupa) hranila braću Romula i Rema. Pokraj legendarne vučje jame, nalazi se vila imperatora Augusta, koji je, također prema legendi, dao izgraditi svoj dom upravo na mjestu za koje se smatralo da je na njemu simbolički započela povijest Rima. 

Izvanredno otkriće, na dubini od 16 metara u odnosu na sadašnju površinu grada Rima, zasigurno će izazvati znatiželju diljem svijeta.