Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajni život piramida

Što krije grobnica kraljice Behenu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Erancuski arheolozi su objavili da su izvan Kaira otkrili grobnicu tajanstvene kraljice iz Starog kraljevstva, koja je živjela prije više od 4.000 godina.

Nekropola u Sakari kod Kaira nepresušno je vrelo novih otkrića. Na prethodno neistraženom dijelu groblja, koje je do rimskog razdoblja bilo u stalnoj upotrebi više od 2000 godina, trenutno iskapa deset različitih arheoloških timova.

Pročitajte i ovo Tutankamon (Foto: Arhiva/AFP) Radari će riješiti misterij Posljednja Tutankamonova tajna: Počela potraga u grobnici Slika nije dostupna ''U vrlo dobrom stanju'' Pijesak je skrivao tajnu čak 3700 godina

Vođa francuske ekipe Philippe Collombert kaže da je mumija kraljice Behenu uništena, ali da su u grobnici ostali očuvani zeleni hijeroglifi uklesani u bijelom kamenu, koji su poznati kao 'Piramidalni tekstovi'.

'Uzbuđeni smo jer su tekstovi dobro očuvani', rekao je, dodajući da je kraljičina titula bila upisana u grobnici unutar njene male piramide, na zidovima površine 10 x 5 metara.

Tekst se uglavnom odnosi na zaštitu kraljičinih ostataka i njezin prelazau u zagrobni život. Collombert kraljicu naziva 'tajanstvenom' jer kaže da se za sada ne zna je li bila supruga kralja Pepija I. ili II., dvojice dugovječnih faraona iz Šeste dinastije.

Nakon te dinastije završava razdoblje Starog kraljevstva jer se raspala središnja vlast i rasplamsala se borba za vlast među dinastijama i moćnim plemstvom, koji su željeli proširiti svoju moć na čitav Egipat.

Piramide iz tog razdoblja su uglavnom koncentrirane u Sakari i lošije su građene u usporedbi sa 'slavnim rođacima' iz Gize, te su se do sada uglavnom raspale.

Collombert kaže da je tim kojem je na čelu iskapanja na tom području počeo još 1988. te da su do sada iskopali sedam piramida kraljica iz iste dinastije, ali da je ovo tek druga u kojoj su na zidovima otkriveni religijski tekstovi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene