Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nizozemski arheolozi pronašli su grob čuvara pečata egipatskog faraona Ekhnatona, ukrašenog, među ostalim, slikamamajmuna kako beru i jedu voće.


Grob pripada čuvaru pečata Ptahemwiju i otkriven je tijekom iskapanja u području Sakkare, mjestu pokopa za stanovnike drevnog egipatskog grada Memfisa, objavila je agencija Mena.

Vezani članci Slika nije dostupna Blato skrivalo jedno od najvećih otkrića Slika nije dostupna Arheolozi pronašli groblje s preko MILIJUN mumija u Egiptu

Faraon Amenofis IV. iz 18. dinastije, koji je na početku vladavine promijenio ime u Ekhnaton, dolazi na vlast 1379 godine prije Krista. 

Značajan je po svojoj vjerskoj reformi kojom je pokušao ukinuti mnogoboštvo i nadomjestiti ga monoteističkom religijom boga Atona, želeći oslabiti utjecaj svećenstva naklonjenog vrhovnom bogu Amonu. 

Zajedno sa svojom suprugom Nefertiti egipatsku prijestolnicu je preselio iz Tebe u novi glavni grad Amarnu, 250 kilometara južno od Kaira.

Ekhnatonova vjerska reforma nije bila dugog vijeka, ukinuo ju je njegov sin Tutankamon.

Otkriće ovog groba, kako navode egipatski dužnosnici, mnogo će pripomoći u otkrivanju spoznajom o svakodnevnom životu u vrijeme njegove vladavine.